Wine

Fra IT2
Hopp til: navigasjon, søk

Wine er et program som lar en x86-PC som bruker et UNIX-likt operativsystem kjøre programmer som opprinnelig ble laget for Windows. Wine blir utgitt under en LGPL-lisenes, noe som betyr at Wine er fri programvare og det er gratis.

Konfigurasjons vinduet i Wine.

Historie

Bob Amstadt og Eric Youngdale begynte med Wine i 1993 etter noen diskusjoner på Usenet. I begynnelsen søkte det å støtte 16-bit Windows 3.x-applikasjoner, men i dag er fokuset på 32-bits applikasjoner. Prosjektet har blitt ledet av Alexandre Julliard siden 1994. Prosjektet har vist seg å være tidkrevende og vanskelig for utviklerne, delvis på grunn av ufullstendig og feil dokumentasjon av Windows API. Selv om Microsoft har dokumentert de fleste Win32-funksjonene, er noen områder, slik som filformater og protokoller, ikke offisielt dokumentert i det hele tatt. Det er også udokumenterte kernelnivå-funksjoner og obskure feilkodinger som Wine må duplikere nøyaktig for å la noen programmer fungere skikkelig.

Hvorfor bruke Wine?

Som alle vet, har Windows en meget stor markedsandel når det kommer til operativsystemer for personlige datamaskiner. Men det er ikke alle (både profesjonelle og private brukere) som ønsker eller har anledning til å bruke Windows.

Funksjonalitet

I dag har de fleste opprinnelige Windows DLL-filene som er nødvendige for å kjøre 32-bit Windows binærfiler kompatible erstaninger i Wine. Utviklerne av Direct3D-delene av Wine har fortsatt med å implementere nye egenskaper, som pikselskyggere for å øke spillstøtten. Wine kan også benytte originale Windows DLL-filer, og dermed øke funksjonaliteten, men da kreves en Windowslisens.

Microsoft

Microsoft har generelt sett ikke uttalt seg offentlig om Wine. Allikevel vil Microsoft Update blokkere oppdateringer til Microsoft-programmer som kjører i Wine-baserte miljøer. 16. februar 2005 oppdaget Ivan Leo Puoti at Microsoft hadde begynt å sjekke Windowsregisteret for Wines konfigurasjonsnøkkel og blokkere Windows Update for alle komponenter. Puoti skrev (oversatt), "... selv om dette er bare et innledende forsøk, ser det ut til at de forsøker å diskiminere Wine-brukere. Selv om dette kan være akseptabelt for operativsystemkomponenter/-oppdateringer, er det sannsynligvis et brudd på konkurranselovgivning for alle andre nedlastinger. Det er også den første gangen Microsoft har anerkjent eksistensen av Wine."

Windows Genuine Advantage (WGA) leter også etter Wines registernøkler, og i WGAs ofte stilte spørsmål heter det at WGA, designmessig, ikke vil kjøre under Wine, siden Wine ikke representerer en "genuin Windows", som beskrevet i WGAs FAQ: "Når WGA-valideringen oppdager at systemet kjører WINE, vil det gjøre brukere oppmerksom på at de ikke bruker en genuin versjon av Windows, og det vil ikke tillate genuine Windowsnedlastinger til systemet".Allikevel har det sirkulert noen rapporter om at WGA-systemet har fungert i Wine. Allikevel sier WGAs FAQ også at: "Det er viktig å bemerke at Wine-brukere, og andre brukere av ikke-genuin Windows, kan fortsette å laste ned oppdateringer til de fleste Microsoftapplikasjoner fra Microsofts programspesifikke sider, slik som Office Update," hva som vitner om at Microsoft har en nøytral holdning til Wine, men ikke ønsker å tilby støtte for det.

Den nyeste versjonen av Microsofts populære nettleser, Internet Explorer, sjekker under installasjonen for WGA, som gjør at brukere ikke kan installere det på Linux-systemer som bruker Wine uten å modifisere Internet Explorers installasjonsprogram eller selve Wine.