Windows vista og brukerkontroll

Fra IT2
Hopp til: navigasjon, søk

Windows vista

Gitt ut av Windows 8.november 2006

Inneholder store oppdateringer som:

   * Aero - Et helt nytt og forbedret brukergrensesnitt 
   * Stor forbedring av søkefunksjonen 
   * Brukerkontroll eller user account control var en funksjon for å øke sikkerheten mot brukeren selv. 
   * et nytt installasjonssystem som skal gjøre det mulig å installere vista på bare 15 min. 
   * Forbedret nettverksytelse og bedre brannmur ved hjelp av nye ip-stacks. Vista hadde også mange mindre forbedringer av systemet, som innebygd funksjonalitet for dvd - brenning, innebygd anti -spionvare osv.


Det var masse programmer som fulgte med vista og dette førte til at min egen windows fil i skrivende stund ligger på 22,8GB.

Vista ble mye tregere en xp og ble omtalt som en dødende dinosaur. Nå hadde andre leverandører av os'er gitt ut lignende brukergrensesnitt som vista og hadde fått til å bruke mindre kapasitet og i manges øyne gjort en bedre jobb med brukergrensesnittet.

Service Pack 1

Service Pack 1 var den første store oppdateringspakken til Vista. Pakken inneholdt nærmere 500 oppdateringer.

Nytt i Service Pack 1 er blant annet raskere filkopiering samt at kontrollpanelet nå viser hvor mye minne og hvor kraftig CPU maskinen har fysisk installert. Service Pack 1 brakte dessuten støtte for exFAT(fat64) og oppdaterte DirectX til 10.1.

Ikke bare filkopieringen har blitt raskere i Service Pack 1, dvalemodus, JavaScript i Internet Explorer, utforsking av delte nettverksressurser, Windows Utforskers ZIP-filbehandling og Windows Diskdefragmentering har blitt forbedret. Muligheten til å velge stasjoner selv under defragmentering er også tilbake.

Service Pack 2

Servicepack 2 inneholdt hovedsakelig sikkerhetsoppdateringer og fiksing av bugs men det kom også et par nye egenskaper.

Visuelle stiler

Windows Vista har fire tydelige forskjeller.

Windows Aero

Dette er Vista sin hovedstil. Windows Aero støtter 3D-grafikk, glass-effekter, direkte småbilder, windowsanimasjoner og andre visuelle effekter. For å aktivere disse effektene, lagres alle de åpne vinduene i video-hukommelse for å unngå hakkete bevegelse av vinduene.

Windows Vista Standard

Dette er en variasjon av Windows Aero bortsett fra at den mangler glasseffektene, vinduanimasjon og andre avanserte grafiske efefkter sånn som Windows Flip 3D. Som med Windows Aero, bruker det Desktop Window Manager, og har hovedsaklig de samme maskinvare-behovene som Windows Aero.

Windows Vista Basic

Denne stilen har aspekter som er veldig likt Windows XP "Luna" sin visuelle stil, med tillegget med diskrét animasjoner (for eksempel de som finnes på progressbarer). Den bruker heller ikke DWM. Dermed h<r ikke denne stilen glasseffekter eller gjenomsiktighet, vinduanimasjon og har et lignende krav til skjermkortet som Windows XP. Dette er alternativet til de som har et skjermkort som ikke støtter Windows Aero.

Windows Standard

Windows Standard eller Windows Classic) visuell stil er lik den stilen som er i Windows 2000 og Microsoft sin Windows Server. Den bruker ikke DWM og krever ikke DWM-drivere.