Windows Aero

Fra IT2
Hopp til: navigasjon, søk

Windows Aero er det grafiske brukergrensesnitt hos windows Vista og Windows 7, utgitt av Microsoft. Den er også tilgjengelig på 2008 serveren, men ikke som en alternativ utgave. Planen med Windows Aero var å få et renere, kraftigere, mer effektivt og mer estetisk brukergrensesnitt enn den forrige versjonen Luna, som er en alternativ versjon til Windows XP. Windows Aero inkluderer animasjoner og mer levende ikoner. Det inneholder i tillegg et sett med brukergrensesnitt designings hjelpelinjer for Microsoft Windows.

Windows Vista

Windows Aero gjennomsiktig effekt
Windows Flip 3D (Win+Tab / Win+Ctrl+Tab)

Visuelle effekter og funksjoner som kom med Windows Vista:

 • Flip - En måte å bytte mellom aktive vinduer på som er litt mer oversiktlig enn gode gamle Alt+Tab.
 • Glass Effect - Vinduene ble gjennomsiktig i kantene. Når det ble maksimert sluttet vinduet å være gjennomsiktig i kantene. Dette ble endret i Windows 7.
 • Thumbnail når man bruker Alt+Tab / Alt+Ctrl+Tab. Litt mer oversiktlig enn Alt+Tab fra Windows XP og tidligere versjoner.

Windows 7

Aero Peek i bruk.

Windows Aero ble videreutviklet i Windows 7, med flere endringer i brukersnittet, nye visuelle effekter og funksjoner:

 • Aero Peek - thumbnails når man holder musen over en applikasjon på oppgavelinjen. Holder man musen på en applikasjonsthumbnail vil andre vinduer "viskes ut" og den valgte applikasjonen vil vises uten at man endrer de andre vinduene. "Show Desktop"-knappen på oppgavelinjen kommer også under Aero Peek.
 • Aero Shake - Rister man et vindu, vil alle andre vinduer minimeres.
 • Aero Snap - Man kan dra et vindu og feste det til et viss område. Drar man et vindu til venstre eller høyre side, vil man vinduet fylle halve skjermen på den siden man dro vinduet. Drar man vinduet til toppen av skjermen blir vinduet maksimert.
 • Holder man musen over en applikasjon på oppgavelinjen, så vil applikasjons-knappen lyse i den mest dominante RGB-fargen i applikasjonens ikon. Når man flytter musen over applikasjons-knappen vil fargen "følge" etter musen.

Notifikasjoner

Notifikasjoner tillater et program eller et operativsystem-komponent med et ikon i systemfeltet å lage et pop-up-vindu med informasjon om en hendelse eller et problem. Disse vinduene ble først introdusert i Windows 2000 og er kjent som "ballonger". Disse er lik de snakkeboblene som finnes i tegneserier. Boblene ble kritisert i tidligere versjoner av Windows for å være meget påtrengende. Spesielt med tanke på hvordan de kommuniserte med fullskjermoperasjoner. Da ble programmet (typisk et spill) minimert og boblen dukket opp i systemfeltet. Notifikasjoner i Aero er mindre påtrengende da de gradvis fader inn og ut, og de dukker ikke opp dersom det blir kjørt et fullskjermprogram eller en skjermsparer. Notifikasjonene bli "satt på vent" til fullskjermprogrammet er ferdig, og dukker opp når det blir lukket. Større ikoner, forskjellige skriftstørrelser og farger blir også introdusert med Aero sine notifikasjonsvinduer.

Systemkrav

 • 1GHz prosessor
 • 1 GB minne
 • DirectX 9-kompatibelt skjermkort med Windows Display Driver Model-driver, Pixel shader 2.0 og minst 128MB minne på skjermkort.
 • 32 bit per piksel
 • 40 GB harddisk med 15 GB ledig
 • DVD-ROM