WAN

Fra IT2
Hopp til: navigasjon, søk

Et vidstrakt datanett (engelsk wide area network, forkortet WAN) er et datanett som dekker et stort geografisk område, det være nasjonalt, og/eller internasjonalt. En mer korrekt oversettelse er internettverk. Er i stor kontrast til f.eks LAN, MAN, osv. Som i mer eller mindre grad er begrenset til et rom, bygning, campus, byområde - storby, etc.

Det beste eksempelet på et WAN er Internett.

WAN design

Brukes til å koble sammen en rekke nettverk, som LAN osv. slik at brukere av disse nettverkene kan kommunisere med brukere verden over. De fleste WAN nettverk er bygd for en bestemt organisasjon og er derfor private, det finnes også mer kommersielle utgaver, disse bygd av innternett levrandører og har i oppgave å gi forbindelser fra et LAN ut til nettet.

WAN nettverk er ofte bygd via leide nettlinjer, ved endene av nettlinja vil en ruter på den ene siden, og et knutepunkt innen for et WAN nett på den andre siden, sørge for tilkobling til internett. Leide linjer kan være svært kostbart å benytte seg av, derfor kan WAN nettverk bygges ut på en rimelig måte, istedet for å bennytte seg av høy overføringskapasitet, kan WAN nettverk også bygges med de mindre kostnadskrevende linjesvitsjing og pakkesvitsjing metodene.

Protokoller som inkluderer "pakker" over SONET/SDH, MPLS, ATM og Frame Relay er ofte brukt av tjenesteleverandører for å levere koblingene som brukes i WAN nettverk. X.25 var en viktig tidlig WAN-protokoll, og er ofte betraktet som "bestefaren" av Frame Relay så mange av de underliggende protokoller og funksjoner X.25 er fortsatt i bruk i dag (selvølgelig med oppgraderinger) av Frame Relay.

Akademisk forskning på WAN nettverk kan deles inn i tre områder:

  • Matematiske modeller
  • Nettverk emulering
  • Nettverk simulering

Ytelsesforbedringer leveres via WAFS eller WAN-optimalisering.