Virtuelle maskiner

Fra IT2
Hopp til: navigasjon, søk

En virtuell maskin er et selvstendig Operativsystem i en separat programvareinstans, og er en frittstående datamaskin. En virtuel maskin vil få begrenset lagringsplass (kan være dynamisk) og minne. Den virtuelle maskinen kan kommunisere med i/o enheter.


Definisjon av virtuel maskin

  * Popek og Goldberg: "an efficient, isolated duplicate of a real machine"Det finnes to typer virtuelle maskiner:

Systembestemt:

Tillater fordeling av de fysiske ressursene som finnes i pc'n til hver av der Operativsystemene som kjøres. Hvor hvert Os fungerer separat, uavhenging av hverandre. En Hypervizor kjøres fra vertens datamskin for å overvåke og virtualisere de forskjellige virtuelle operativsystem. Et eksempel på en Hypervizor er virtualbox.

Prosessbestemt:

En prosessbestem virtuel maskin fungerer slik at den støtter kun en prosess. Når den prosessen er avsluttes, blir den prosessbestemte virtuelle maskinen terminert. En slik prosess brukes nå man skal kompilere java. Når man kompilerer Java oppstår den prosessbestemte virtuelle maskinen "Java virtual machine"


Lage en virtuel maskin

 • Her er det er 3 forskjellige teknikker


Emulasjon av den underliggende maskinvaren (Nativ utførelse)

Gir full virtualisering og du kan kjøre et komplett Os. Kjøres ved hjelp av en hypervizor, hvorav det finnes to typer:

 • Type 1:
  • Kjøres direkte på maskinvaren. Dvs. Ressuserne bli allokert i henhold til hvilket Os som har bruk for det.
 • Type 2:
  • Kjøres inne i hovved-Operativsystemet, Virtualbox fungerer slik.


Emulasjon av ikke nativt system:

En virtuell maskin fungerer som en emulator (Lignende for Snes/Nes/Sega osv. -emualtorer). Noe som tillater applikasjoner og kjøre uavhenging av hvilken prossesor arkitektur man har.


Operasjons system virtualisering:

Denne typen virtualiserer en server i et operativsystem. fungerer lignendes som partisjonering. En enkel fysisk server blir delt opp i flere mindre partisjoner. Hver server vil oppføre seg akkurat som om det var en virkelig server, sett med brukernes øyne.


Alternativer

Det finnes en rekke programvare som lar brukeren lage en virtuell maskin, her er noen av de mest kjente:Kort om:

VMWare

VMWare er mest kjent for sine produkter for virtualisering av PC'er og servere. VMWare tilbyr muligheten til å dele opp en fysisk maskin i flere virtuelle maskiner. Der hver og en av de forskjellige maskinene har et eget OS. Alle Maskinene kan kjøre samtidig, gitt at du har nok maskinkraft, særlig med tanke på CPU og RAM. De virtuelle maskinene kan alle kjøre med forskjellige OS. VMware er en produsent av programvare for virtualisering.


Parallels

 mangler tekst

VirtualBox

 mangler tekst

Qemu

 Mangler tekst

Xen

 Mangler tekst


Se også

Virtuelle maskin