Unix

Fra IT2
Hopp til: navigasjon, søk
Unix.jpg

Unix er et Operativsystem, og er et av de eldste. Det var det første Os som kunne utføre flere opearsjoner samtidig.

På 60 tallet ble et prosjektet Multics oprettet for å skape et nytt og inutivt datasystem. Prosjektet ble en fiasko, men flere av de som hadde arbeidet på prosjektet førte ideen videre og ved slutten av 60 tallet ble Unix presentert. Dataverden ville aldri bli den samme igjen helt til windows krasjet den på 80 tallet.

Unix utviklerne hadde ikke råd til å utvikle Unix selv og ga det derfor ut gratis versjoner til universitetene. Siden dengang har Unix vært open source.

En viktig del av UNIX er også det såkalte skallet som er et program som tolker kommandoer brukeren skriver inn på et tekstvindu på skjermen. Skallet har vært og er fremdeles det viktigste grensesnittet mellom bruker og operativsystem. Gjennom skallet kan brukeren administrere filer, få oversikt over systemressurser, starte opp andre programmer og så videre. I stedet for å skrive kommandoene interaktivt på tekstvinduet, kan brukeren også lage en tekstfil med nøyaktig de samme kommandoene. Tekstfilen kan deretter kjøres som et vanlig program. Dette forenkler bruken av et UNIX-system vesentlig, idet arbeidsoppgaver som stadig må gjentas kan programmeres og tas vare på i en slik fil.

I de senere er det blitt utviklet flere versjoner av Unix. Noe av disse:

   - Sun Solaris 8 og 10 for SPARC
   - HP Tru64 UNIX™ 5.1 for AlphaAXP
   - SGI IRIX 6.5.27 for SGI MIPS
   - IBM AIX og 5.x for Power
   - Red Hat Enterprise Linux™ 3 og 4 for x86 og AMD64/EM64T
   - Apple MacOS X

Før Unix var Operativsystem både forvirrende og uoversiktlig, der program ofte var laget for å utføre mange ting samtidig. Men Unix baserte seg på å kjøre lette og små program, som gjorde en ting av gangen. Men når store tunge oppgaver oppsto kjørte Unix informasjonen gjennom såkalte Pipes.

I gamledager (i pc år) måtte man programmere nye språk for hver nye maskinen. Det var både tungvint og ofte ustabilt. Man kunne ikke overføre et program fra en maskin til en annen. Man trengte et lett men kraftig programmeringspråk, ut fra dette fikk vi programmerings- språket C.

Idag finner man versjoner av Unix i både Linux og Mac. Hvorav ingen Linux Os er Unix-sertifisert, rett og slett fordi det koster for my å få dette gjort. Derimot har Mac et sertifisert Unix Os. Likevel så kan Linux og andre bruke Unix fritt netopp fordi det er open source.