Trådløs sikkerhet

Fra IT2
Hopp til: navigasjon, søk

Hvordan sikre ditt trådløse nett bedre

Når du kjøpt bredbåndsnett og gjort dette trådløst og vil komme på nettet med en gang. Da er det et par ting du bør gjøre for at ikke ditt nett skal kunne bli misbrukt eller bli gjort utilgjengelig for deg som bruker. I denne artikkelen beskrives situasjonen på en morsom måte.


Hovedpoengene i artikkelen er hvordan du skal få tilbake kontrollen over ditt bredbånd. Det gjøres enten ved å trykke på reset knappen på routeren eller ringe din bredbåndsleverandør.

Det andre artikkelen sier er hvordan du skal sikre ditt trådløse internett mot nye angrep. For det første skal du sette et eget navn på ditt bredbånd. Dette gjøres ved å endre SSID i bredbåndsinstillingene. Bredbåndsinstillingene finner du i brukermanualen til routeren din eller hvis du ringer din leverandør. Den vanligste metoden å gjøre dette på er å trykke Start -> Kjør og skrive cmd, for så å trykke enter. Skriv deretter kommandoen ipconfig i vinduet som åpner seg og trykk enter. Ut fra informasjonen som nå vises, skal du bruke IP-adressen til Standard gateway. Tast denne adressen inn i adressefeltet i nettleseren din. Du vil da få tilgang til innstillingene for routeren din. Deretter setter du en WPA2 nøkkel på nettverket som fungerer som passord. Eller en WEP nøkkel. Dette er mindre sikkert enn WPA2 men du kan generere noen gode WEP nøkkler på WEP Key Generator.


Administratorpassord på router

Dersom du har problemer med å komme inn på innstillingene på routeren din på grunn av manglende passord og/eller brukernavn, kan du vanlig vis finne dette i brev eller annen dokumentasjon som ble sendt med routeren fra leverandør. Om dette ikke lar seg finne er det en sjanse for at routeren din benytter seg av standardpassordet som ble lagt inn på fabrikk. Denne siden har en stor liste routere av forskjellige merker, og deres standardpassord -og brukernavn.

Standardpassord bør unngås, da en eventuell inntrenger lett vil kunne gjette passordet og ta total kontroll over routeren. En bør derfor endre dette passordet ved første anledning.'

--Arne Meuche 7. jan 2010 kl. 17:21 (UTC)


Filtrering av MAC-adresse

I tillegg til tradisjonell sikring av trådløse nett ved hjelp av WEP, eller helst WPA/WPA2, er det mulig å sikre nettverket ditt ytterligere. Et eksempel på dette er å sette opp MAC-filtrering. Dette fungerer ved at en oppretter en liste over MAC-adresser og sier at kun disse adressene skal ha tilgang til nettverket. En kan da legge inn en liste over MAC-adressene til alle datamaskinene som skal ha tilgang (f.eks. alle maskinene i en husholdning), og dermed blokkere ut alle andre. Merk: Dette er kun et ekstra sikringstiltak, og bør ikke erstatte kryptering.

--Arne Meuche 7. jan 2010 kl. 17:21 (UTC)

Linker

WEP Key Generator-Generer WEP nøkkler.

Grunnleggende sikring av trådløse nettverk-Artikkel fra itpro.no

Default Password List - Liste over standardpassord til routere