Skall

Fra IT2
Hopp til: navigasjon, søk
Unix-kommandoene sendes til shellet som er et skall rundt Unix-kjernen. Shellet sørger for at oppdraget det får blir utført vedå gjøre et sett av systemkall til kjernen.

Skall, eller som det heter på engelsk shell. Er kommando tolkeren i unix baserte operativsystemer. Det finnes mange varianter av tolkeren som C-shell (csh), T-shell (tcsh) og «Bourne-again-shell» (bash).

Skallet er det man som regel kommer først i møte med når en bruker ett UNIX basert operativsystem, med mindre man kommer rett inn i en GUI som f.eks. i Ubuntu. Skallet tolker og utfører kommandoer som brukeren skriver inn i tekstvinduet eller en tekstbasert terminal.

Skallet kan også ta i bruk filer som inneholder regelmessig brukte kommandoer, dvs. at man kan lagre sekvenser av oppgaver man bruker ofte i filer og så kjøre de i skallet isteden for å skrive inn hver eneste kommando hver gang. Nesten som programering.

Shell er et kommandobasert verktøy og tar imot kommandoer fra tastatur. Shell er grensesnittet mot Unix-kjernen. Det er et program som tolker input som kommandoer og utfører ordre ved å snakke med Unix-kjernen gjennom ett sett systemkall (system-API). Hovedformålet med skall er å påkalle eller "starte" et annet program.

Hvorfor shell

Kommandoer - Skall - Kjerne
  • Stor frihetsgrad; "Alt" er mulig å gjøre
  • Kompliserte oppgaver kan løses effektivt, ved å sette sammen mange små Unix-program; sort, grep, sed, cp, mv
  • Et programmeringsspråk: shell-script som kombinerer Unix-kommandoer; systemprogrammering