Sikkerhetskopiering

Fra IT2
Hopp til: navigasjon, søk

Sikkerhetskopiering er et forebyggende tiltak mot eventuelle feil som skjer i Windows, annen programvare eller i maskinvaren. Dine data kan for eksempel kopieres til en annen lagringsenhet, som en annen harddisk, kopieres over på magnetbånd eller brennes på CD-/DVD-plater. En annen mulighet er å kopiere dataene over nettverket eller Internett til en annen lagringsplass.

Det finnes mange måter for å ta backup. Du kan gjøre det via forhåndsinstallerte funksjoner som du finner i Windows, eller installere tredjepartsprogrammer.

Tips på 3 gode tredjepartsprogrammer

 • Cobian Backup(freeware)
 • Lapback(shareware)
 • Acronis® True Image Home 2010(shareware)


Nettlagring

Lagring av data på Internett - nettlagring, er på mange måter en lettvinn måte å ta sikkerhetskopi på. Dette alternativet passer nok best for hjemmebrukere, og små og mellomstore bedrifter med rask Internett-forbindelse. For større bedrifter derimot er dette som regel ikke godt egnet.

Fordeler:

 • Enkelt - Du slipper å vedlikeholde eget backup-utstyr. Du får gjerne en programvare som gjør at backup-rutinen blir enkel og brukervennlig.
 • Billig - Du slipper å kjøpe backup-utstyr og sparer diskplass
 • Katastrofe - Hvis kontoret ditt blir utsatt for store ødeleggelser, en brann for eksempel, har du sikkerhetskopien lagret et annet sted.

Ulemper:

 • Tregt - Sikkerhetskopiering av store mengder data kan ta lang tid. I tillegg må du stole på at tjenesten er åpen når du trenger den.
 • Dyrt for store systemer - Denne type sikkerhetskopiering vil nok ikke lønne seg for store systemer med mange datamaskiner og/eller store mengder data. Kostnadene vil som regel være for store i forhold til å drive eget backup-utstyr.
 • Ikke alle typer data er egnet for dette - Sensitiv informasjon bør ikke lagres på Internett.


Forskjellige typer kopieringer

Vi har mange forskjellige typer sikkerhetskopieringer, altså en systematisk måte å gå fram i bedrifter.

 • Normal sikkerhetskopiering

Kopierer over alle valgte filer og attributter, disse blir merket med sikkerhetkopiert. Du trenger kun den nyeste kopien av sikkerhetskopifilen for å gjenopprette alle filene. En sikkerhetskopi av denne typen, tas første gang du oppretter et sikkerhetskopisett.

 • Daglig sikkerhetskopiering

Kopierer alle merkede filer som er endret samme dag som den daglige sikkerhetskopieringen blir utført. De sikkerhetskopierte filene blir ikke merket som sikkerhetskopiert, altså motsatt av over.

Kopierer filer som er opprettet eller endret siden forrige normale eller inkrementelle(trinnvise) sikkerhetskopiering. De sikkerhetskopierte filene blir ikke merket som sikkerhetskopiert. Hvis du utfører en kombinasjon av vanlig og differensiell sikkerhetskopi, krever gjenoppretting av filer og mapper at du har både den siste vanlige og den siste differensielle sikkerhetskopien.

Kopierer kun de filer som er opprettet eller endret siden siste vanlige eller inkrementelle sikkerhetskopi. De sikkerhetskopierte filene blir merket som sikkerhetskopiert. Hvis du bruker en kombinasjon av vanlig og inkrementell sikkerhetskopiering, må du ha både siste vanlige sikkerhetskopisett og alle inkrementelle sikkerhetskopisett for å gjenopprette dataene.

 • Ekstra sikkerhetskopiering

Sier seg selv, her blir det lagret en kopi av alle filene som har blitt kopiert.

 • genenrasjoners backup

innbærer at du ikke sletter den første backupen, men beholder den og neste, og neste, neste, så mange du vil ha. Hvis du f.eks har 5 hele system backups lagret vil det si du har 5 generasjoner. Generasjonsbackup er veldig greit siden det kan hende at du trenger en gammel versjon av ei fil, eller ei fil som er slettet fra systemet og derfor ikke er med i nyere generasjoner av backupen.

 • Grandfather/father/son-backup

innebærer at du lager tre fulle backups med x mellomrom på f.eks 1 uke. Hvor den første er grandfather, andre father og tredje son. Nå har du 3 generasjoner. Ved neste fulle backup blir grandfather erstattet. Ved neste blir father erstattet, og den tredje blir son. Slik vil du alltid ha 3 fulle backup liggende klart til alle tider. Du kan aldri vite om systemet krasjer mens du gjør en backup, derfor er grandfather/father/son-backup veldig populært.