Sesjonslaget

Fra IT2
Hopp til: navigasjon, søk

Sesjonslaget brukes til å opprette, avslutte og overvåke sesjoner mellom endepunktene. Det viktigste arbeidet her er muligheten til å synkronisere de som kommuniserer sammen. Slik synkronisering gir muligheten til å starte kommunikasjonen om igjen fra de bestemte punktene dersom noe går galt, eller om noe annet hender som klarer å stoppe denne kommunikasjonen.

I datakommunikasjon kan vi lage nettverksapplikasjoner som har sesjoner mot hverandre. Det er ingenting i veien for at applikasjonene selv kan håndtere avbrudd og synkronisering for videre sesjon. OSI-modellens sesjonslag tilbyr i midlertidig automatiske synkroniseringsmekanismer for å frigjøre brukerprogrammene fra disse oppgavene.


Eksempel

Anta at vi holder på med en overføring av en database fra en maskin til en annen. Hvor vi benytter et backup program. Under overføringen går en disk hos mottakeren full, derfor må vi sette inn en ny disk, her blir det avbrudd. Nå oppstår det to muligheter.

  • Backup programmene kan selv ha muligheten til å takle denne situasjonen. Det er antakelig nødvendig å sende en melding til driftsoperatøren for skifting av disk, oppdage når kopieringen kan fortsette, og deretter sørge for nødvendig synkronisering.
  • Den andre muligheten er at kommunikasjonsprogramvaren har et sesjonslag som takler situasjonen. For backup programmet ville dette være en betydelig avlastning.

Poenget her er at problemene med avbrudd, synkronisering og restarting er av samme karakter. OSI-modellen legger derfor opp til å løse dette i kommunikasjonsprogramvaren i stedet for at hvert brukerprogram selv må takle problemet.