Server

Fra IT2
Hopp til: navigasjon, søk

En server, også kalt en tjener, er en programvare som tilbyr tjenester til andre maskiner over et nettverk.

Begrepet server/tjener er også ofte brukt om maskinvaren som programmet kjøres fra. En maskin kan tulby flere tjenester samtidig så lenge maskinen har kapasitet til å utføre oppgavene.

Begrepet tjener/server er også ofte brukt om maskinvaren som programmet (eller programmene) kjøres fra. For eksempel kan en og samme datamaskin tilby flere tjenester samtidig, så fremt maskinen har kapasitet til å utføre alle oppgavene. Serverprogramvaren styres som regel ut fra konfigurasjonsfiler, som kan -- avhengig av lisensen -- modifiseres av brukeren av programvaren.

Maskinen du fikk denne teksten fra er et eksempel på en tjener; i dette tilfellet en vevtjener. Klienten (nettleseren din) koblet seg opp til port 80 på tjeneren wiki.aitel.hist.no og etterspurte på dine vegne denne siden. Tjeneren sendte så data til nettleseren, som igjen tolke dataene og presenterte design og innhold.

Noen av de vanligste tjenesteprogramvarene er:

  • DHCP - tildeler nettverksadresser
  • FTP - fildeling
  • SMTP og IMAP/POP3 - for bruk av epost
  • HTTP - for nettsider
  • DNS - oversette domenenavn til IP-adresser
  • Filserver -- lagrer bruker- og fellesdokumenter på én nettverksdisk.
  • Databaser -- lagring av små og store mengder data for rask tilgang, eller sette dataene i forbindelse med hverandre.

Det finnes tjenerprogramvare for de fleste oppgaver.

Maskinvare

Server bør ikke forveksles med en stormaskin, som er en (som oftest) større maskin som jobber med kun én sentralisert, dedikert oppgave. Ettersom server er et så løst begrep, er det umulig å si noe konkret om maskinvaren en server kjører på, da en hvilken som helst fungerende datamaskin kan få installert serverprogramvare.

Derimot, om ytelse og stabilitet er viktige momenter, finnes det maskinvare som er designet for serverbruk hvor slitestyrke og pålitelighet settes foran hensyn til lydstyrke, design, grafikk -- hensyn som ofte er viktige for en datamaskinbruker. Fraværet av et grafisk brukergrensesnitt frigir store mengder prosessorkraft, og lydsvake vifter byttes ut med vifter med lenger levetid.

Harddisker kan settes opp i forskjellige typer RAID, som gir redundans og trygghet ved datahavari, i tillegg til backupmuligheter til DVD, Tape eller nettverksdisker. Nødstrøm (UPS) gir økt stabilitet i tilfelle strømutfall. Enkelte maskiner som er laget for å fungere som servere har to eller flere strømforsyninger (PSU). Slike løsninger benyttes der et strømforsyningshavari ville være katastrofalt.

UNIX

UNIX, og alle derivater, er historisk populære serveroperativsystem, men også ofte underlagt noen av de samme begrensningene som Microsoft. Den største leverandøren for operativsystem for servermarkedet under UNIX er Sun med sin Solaris-suite.

UNIX er berømt for å være stabilt. Felles for de fleste UNIX-operativsystemer er at koden er proprietær og lukket, underlagt strenge lisenser og koster penger.

GNU/Linux

GNU/Linux har en stigende popularitet, på grunn av det massive utvalget av serverprogramvare skrevet for operativsystem, samt operativsystemets frie og åpne natur. GNU/Linux tar med seg stabilitetsegenskapene fra UNIX.