Seriell ATA

Fra IT2
Hopp til: navigasjon, søk
Sata tilkobling på hovedkort
Sata tilkobling på hovedkort
Sata tilkobling på hovedkort

Seriell ATA eller Serial ATA(Advanced Technology Attachment) som den heter på engelsk blir ofte forkortet og omtalt som SATA. Er en bussteknologi som primært brukes med harddisker og CD/DVD/BlueRay stasjoner. Har i dag tatt over i stor grad for den utdaterte bussteknologien IDE.

SATA Versjon 1.0

Var den første generasjonen SATA og kunne skilte med en klokkefrekvens på 1.5GHz og en overføringshastighet på 1,5Gbit/s (148 MB/s), men den reelle hastigheten var på 1,2Gbit/s. Denne versjonen blir ofte omtalt som SATA 150 hos forhandlere. Denne standarden var ikke særlig bedre om ikke tregere en den nyeste IDE teknologien ved utgivelse. Maks kabellengde 1 meter.

SATA Versjon 2.0

Andre generasjon av SATA standarden kom med en teoretisk makshastighet på 3,0Gbit/s (286 MB/s). Standarden er både fremover og bakoverkompatibel med 1.0 og 3.0 kontrollere, men hastigheten blir redusert ned til om den brukes sammen med 1.0 kontrollere, og den øker ikke sammen med 3.0 kontrollere. Blir ofte omtalt som SATA 300 eller SATA II. Maks kabellengde 1 meter.

SATA Versjon 3.0

Er den siste generasjonen så langt som er kommet ut. Har en teoretisk makshastighet på 6,0Gbit/s (750MB/s). SATA 600 eller SATA III som den blir omtalt som er optimalisert for blant annet video og lyd applikasjoner som krever en rask tilgang til data. Dette blir bare mere aktuelt med tanke på at HD film/lyd har blitt vanlig. Er bakoverkompatibel med versjon 2.0, men ikke versjon 1.0. Maks kabellengde 1 meter.

eSATA

Ekstern SATA tilkobling. Standardisert i 2004 og tillater tilkobling av eksterne komponenter til en datamaskin med samme hastighet som SATA versjon 2.0, noe som tilsvarer ca 6 ganger hastigheten til USB 2.0. Vil bli forbigått av USB 3.0, men det er forventet en eSATA versjon som bygger på SATA versjon 3.0 snart. Maksimum kabel lengde er 2 meter.