SMB

Fra IT2
Hopp til: navigasjon, søk

Server Message Block (SMB. også kjent som Common Internet File System, CIFS) er en nettverksprotokoll som operer på applikasjonslaget, brukes hovedsakelig for å tilby delt tilgang til filer, printere, serieporter og og diverse kommunikasjon mellom noder i et nettverk. SMB tilbyr også en autentisert mekanisme for kommunikasjon mellom prosesser.

SMB tilbyr en metode for klientapplikasjoner på en datamaskin der de kan lese og skrive til filer og be om tjenester fra tjenerapplikasjoner i et datanettverk. SMB-protokollen kan brukes over nettet på topp av sin TCP/IP-protokoll, eller på topp av andre nettverksprotokoller som f.eks IPX (Internetwork Packet Exchange) og NetBEUI (NetBIOS Extended User Interface).

Ved å bruke SMB-protokollen kan en applikasjon (eller brukeren av applikasjonen) aksessere filer på en tjener i tilegg til andre ressurser som inkluderer printere, mailslots og named pipes. Som et resultat av denne funksjonaliteten kan en klientapplikasjon lese, opprette og oppdatere filer på tjeneren. Klientapplikasjonen kan også kommunisere med hvilken som helst tjenerapplikasjon som er satt opp til å kunne motta en SMB-klient-forespørsel.

Microsoft har siden Windows 95 inkludert klient og tjenerstøtte for SMB-protokollen. For UNIX-systemer finnes det et shareware-alternativ som heter Samba. SMB-protokollen har sin opprinnelse hos Microsoft og har gått gjennom en rekke av forskjellige versjoner siden den først ble lansert.