Red Hat

Fra IT2
Hopp til: navigasjon, søk

Red Hat, Inc. er et av de mest kjente firmaene som aktivt arbeider med og promoterer åpen kildekode og fri programvare. Red Hat er også en distributør for mange kjente distribusjoner av Linux-baserte operativsystemer. Red Hat startet i 1995 og har sitt hovedkvarter i North Carolina, USA.

Red Hat er mest kjent for sin Red Hat Enterprise Linux, som er tilrettet mot bedrifter, og for sitt oppkjøp av det åpen kildekodebaserte middelvarebedriften JBoss. Red Hat lager også operativsystem-, program- og middelvareløsninger, i tillegg til kundestøtte, opplæring og rådføringstjenester.

Fedora

«Fedora Project» er et brukerstyrt fri-programvareprosjekt sponset av Red Hat. Prosjektet sitt mål er å promotere den raske utviklingen til fri og åpen programvare og den raske innovasjonen er mulig ved å bruke åpne løsninger og offentlige fora.

Prosjektet er ledet av «Fedora Project Board», som består av ledere av brukergrupper og Red Hat-ansatte, og gruppen styrer retningentil prosjektet. Red Hat støtter prosjektet ved å ha ansatte som arbeider sammen med brukerene, og mange løsninger i «Fedora Project» havner også i Red Hat Enterprise Linux.

Linux-distrubusjoner

  • Red Hat Enterprise Linux
  • Red Hat Directory Server
  • Red Hat Certificate System
  • Fedora

Forretningsmodell

Red Hat opererer delvis med en profesjonell åpen kildekode-forretningsmodell basert på åpen kode, utvikling innen et fellesskap, profesjonell kvalitetssikring og abonnementbasert kundehjelp. Red Hat produserer åpen kildekode kode, slik at andre programmerere kan videreutvikle og forbedre koden.

Red Hat selger abonnementer for support, trening og integrering (av kode i eksisterende miljø) for å hjelpe kunder i bruken av åpen kildekode software. Kunder kan også velge å kjøpe aksess til tjenester som Red Hat Network og opptil 24/7-support ved å betale en engangs-pris.

Prosjekter og programmer

One Laptop per Child

Red Hat er en sponsororganisasjon og et grunnleggende medlem av OLPC. OLPC er en forening som arbeider for å skape læringsmuligheter for verdens fattigste barn ved å gi barn en solid, lavpris, lav-strømkonsum bærbar med en rekke programmer som er designet for at barn skal arbeide sammen, ha det gøy og oppmuntre til egenlæring.

Red Hat Magazine

Red Hat produserer Red Hat Magazine, som er en nettavis. Den tar opp saker som interesserer fra innsiden og utsiden av firmaet, og fokuserer på dyptgående diskusjon om utviklingen av åpen kildekode-teknologi. Den dekker nyheter fra Red Hat og Fedora Project, den oppdaterer saker om offentlig lisensiering og Creative Commons, og den har intervjuer med industriledere og åpen kildekode-tilknyttede personer.