RTP

Fra IT2
Hopp til: navigasjon, søk

Real-time Transport Protocol (RTP) er standarden for å overføre lyd og bilde over Internett.

Header på en RTP-pakke.

RTP brukes mye i streaming (telefoni, videokonferanse og web-baserte "push-to-talk").

RTCP brukes som oftest sammen med RTP Control Protocol(RTCP). RTP tar seg av å overføre mediastrømmen (f.eks. lyd eller bilde), mens RTCP overvåker overføringen og QoS. En RTP-sesjon etableres for hver multimedia-stream og består av IP-adresse med et par av porter for RTP og RTCP. I praksis benytter RTP seg av like portnummer, mens RTCP brukes det neste ledige ulike portnummeret.

RTP regnes som standard for lyd- og bilde-overføring på IP-nettverk. RTP er lagd for ende-til-ende, realtime-overføring av multimediadata. Den støtter kompensering og deteksjon av utenfor-sekvens pakker. Realtime-overføringer trenger å komme fram i tide og kan tolere noe pakketap for å få til dette. Derfor brukes ikke TCP sammen med RTP da TCP bruker for lang tid for å få til en sikker overføring. Istendenfor brukes for det meste UDP. Multicast brukes til å overfører til flere mottagere.

Protokollkomponenter

RTP består av en overføringen med timestamp for synkronisering, sekvensnummer for pakketap og lastinformasjon som viser hvilke kodeformat som blir brukt. RTCP som gir QoS og synkronisering tar kun opp ca 5%.

RTP-baserte systemer

RTP brukes ofte i sammenheng med andre protokoller. Her er en kort oppsummering:
-SIP (Session Initiation Protocol) - Voice over IP
-RTSP (Real Time Streaming Protocol) -Skype, Spotify
-H.225 og H.245