Network-attached storage

Fra IT2
Hopp til: navigasjon, søk

Network-attached storage (NAS) er en enhet for lagring over et nettverk. Kort sagt en nettverkstilkoblet ekstern harddisk.


Beskrivelse og bruksområde

Istedenfor å lagre data på en harddisk på en datamaskin, kan man benytte en NAS-enhet til å lagre data som er tilgjengelig for alle datamaskinene i nettverket. Slik vil flere brukere kunne benytte de samme filene samtidig og man slipper da å lagre på hver enkelt datamaskin.

NAS-er blir svært ofte brukt i bedrifter der deling av prosjektfiler, sikker lagring og kontinuerlig sikkerhetskopiering er viktig. I nyere tid har NAS-er også blitt mer utbredt på privatmarkedet. Dette mest pga mindre pris, men også pga større lagringsplass med en mengde gode tilleggsfunksjoner som FTP-tilgang, streaming av musikk og video osv.

Et NAS-system inneholder en eller flere harddisker, som kan være satt opp i f.eks. RAID.

NAS bruker filbaserte protokoller som NFS (UNIX), SMB/CIFS (MS) og AFP (Apple).

Fordeler

  • Enkel fil-lagring
  • Kan enkelt kobles til en router for trådløs tilgang
  • Liten størrelse

Ulemper

  • NAS-er har en del protokoller og begrenset med CPU-kraft. Er det da for mange brukere og for stor bruk av prosessorkraft så vil ikke NAS takle presset. I motsetning til vanlige servere, kan man ikke oppgradere NAS-er sin hardware.
  • Ytelse og pris
  • Ytelse og behov: Skal man bruke NAS-er gjennom en trådløst nettverk blir gjerne nettverket en flaskehals som ikke gir gode hastigheter. Bruker man NAS-er gjennom et Gigabit Ethernet, vil man ikke få utnyttet hastigheten fullt ut, spesielt på de billigere modellene.