Nettverkstopologi

Fra IT2
Hopp til: navigasjon, søk
Ulike nettverkstopologier

Sier noen om hvordan komponentene i et nettverk er koblet sammen. Det er essensielt og velge riktig topologi for og sikre stabilitet og minimale kostnader.


Buss-topologi: Et nettverk oppbygging som tillater kun at en PC sender data om gangen. Når data blir sendt ut blir den sendt til alle maskiner på nettverket. Kabler som ikke går noen plass må ha terminatorer tilkoblet slik at signalet kan stoppe og ikke blokkere annen trafikk på nettverket.

Stjerne-topologi: Den vanligste formen for nettverk. Har en sentral mottaker i midten som administrerer all trafikk. Mottakerene kan feks være en svitsj, ruter, aksesspunkt osv. Ulemper er mye kabel og at om sentralmottakeren(node) går ned så faller hele nettverket sammen.

Ring-topologi: Kobler sammen maskiner ved hjelp av en kabel som går i ring. Har ingen terminatorer eller ender. Trafikken blir sendt fra maskin til maskin i en retning. Ulempe er at hele nettverket blir rammet om en maskin feiler.

Hiraki-topologi: Er et hiraki med en root-node som er på toppen som greiner nedover til andre som greiner lengre nedover.

Mesh-topologi: Full mesh er en oppbygning som knytter alle til alle. En fordel med en slik oppbygning er at om en maskin skull feile så vil de andre fortsatt ikke ha noen problem med å snakke med resten av maskinene. Delvis mesh er bygd opp med noen maskiner som er knyttet til flere maskiner.

De forskjellige topologiene kan kombineres sammen som feks stjerne-ring, stjerne-buss.