Nettverkskort

Fra IT2
Hopp til: navigasjon, søk

Nettverkskort er et kretskort som er koblet til hovedkortets systembuss, og hovedoppgaven er å flytte datasignaler fra PCen til nettverkskabelen. I noen tilfeller er den så kalte kabelen en radiobasert forbindelse, altså trådløst, hvor det da blir brukt antenne.

Nettverkskort.jpg


Typer

Nettverkskort må være tilpasset bruken og typen nettverk man ønsker å bruke. Kabeltyper som fiber, koaksial, tvunnet og utvunnet parkabel, samt nettstandarder som Ethernet og Token Ring. Det som blir mest brukt er UTP, uskjermet parkabel. Dette blir benyttet i stjernetopologien. For å koble denne kabelen til nettverkskortet brukes RJ45-kontakt, som kobles til utgangen av nettverkskortet. Dette er på de nyere, før var det flere utganger ved bruk av forskjellige kabeltyper. Omformingen fra PCens datasignal til kabelen og omvendt blir gjort av en Transceiver.


Hastigheter

Nettverkene trenger også en tilpasset hastighet. De meste vanlige er 100Mbps og opptil 1Gbps. 1Gbps (Gigabit Ethernet) er blitt veldig populære pga dens hastighe og ved at kostnadsforskjellen er ikke så særlig mye større enn de eldre kortene med tregere hastighet. Som nevnt er 100Mbps og 1Gbps mest brukt, men også 10Mbps blir brukt enda. Dette kan være pga svitsjer som ikke støtter osv. Man får kjøpt kort med 10/100/1000-kort, her kan man velge riktig hastighet for å slippe en eventuell flaskehals. Flaskehalser kan komme fra andre steder i systemet også. PCen må kunne levere data med riktig hastighet og mellom de interne delene som harddisk, minne og prosessor, og via de interne bussene i PCen.


Signalering

Nettverkskortene sender signaler før den riktige dataen blir fraktet over nettverket. Avsenderen samarbeider med mottakeren og samme finner de ut størrelsen på dataen, og ut i fra det finner de riktige tidsintervaller, hvor mye data som kan tas i mot før de bikker og hvilken hastighet som skal brukes. De vet hvem de kommuniserer med ved hjelp av MAC-adressen som hvert kort har, denne er unik for hvert nettverskort.