NAS

Fra IT2
Hopp til: navigasjon, søk
Eksempel på NAS

Nettverkslagring (NAS)

NAS er forkortelsen for Network-Attached Storage, og er betegnelsen på maskinvare for lagring og backup av datafiler på et lokalt datanett (LAN). Istedet for å være lagret på harddisken til en datamaskin, kan filene lagres på en harddisk som er tilgjengelig for alle datamaskiner i nettverket. NAS-er inneholder en eller flere harddisker, og kan settes opp i ulike RAID-nivåer, for ytelsens eller sikkerhetens skyld. Tilkoblingen på NAS er vanlig nettverkskabel eller Gigabit-kabel.


NAS vs. SAN

NAS gir både lagringsplass og et filsystem. Dette er ofte i kontrast til SAN (Storage Area Network), som gir kun blokk-basert lagring og levner filsystembekymringer til klienten. SAN protokollene er SCSI, Fibre Channel, iSCSI, ATA over Ethernet (AoE) eller HyperSCSI.

Tross sine uoverensstemmelser, SAN og NAS er ikke gjensidig utelukkende, og kan kombineres som en SAN-NAS hybrid, og tilbyr både fil-nivå protokoller (NAS) og blokk-nivå protokoller (SAN) fra det samme systemet. Et eksempel på dette er Openfiler, et gratis programvare som kjører på Linux.