LAN

Fra IT2
Hopp til: navigasjon, søk

LAN er en forkortelse for Local Area Network. Et LAN kan både være fysisk koblet sammen med hjelp av nettverkskabler eller trådløst, gjerne omtalt som et WLAN (Wireless LAN). Det er nettverk som er fysisk avgrenset, feks hjemme i boligen, på jobben osv. Et lokalt nettverk har egne lokale ip-adresser , som er reservert for lokalt bruk (går ikke an å bruke disse ut mot Internett).

De første LANene ble laget sent i sekstiårene. Disse leverte høyhastighets sammenkoblinger mellom flere større datamaskiner.

Når de personlige datamaskinene kom, blant annet med operativsystemene CP/M og DOS, betydde dét at bedrifter kunne ha dusinvis eller til og med hundrevis av datamaskiner. Dette ga behov for å dele ressurser som skrivere og store harddisker, siden disse var dyre. I begynnelsen var det mange forskjellige nettverkstyper, som ikke kunne snakke med hverandre. Dette var blant annet fordi de hadde forskjellige fysiske lag og nettverksprotokoller, og fordi det ikke var enighet om hvordan man burde dele ressursene. Det var også vanlig at hver produsent hadde sin egen type nettverkskort, kabling, egen nettverksprotokoller og nettverksoperativsystem. Dette gjorde at tidlige nettverk laget av 3COM, med 3COM sitt nettverksoperativsystem (3+ Open) ikke kunne kommunisere med tidlige nettverk laget av Novell, som kjørte operativsystemet Novell Netware.

Når internett ble mer brukervennlig, var dette med på å gjøre de lokale datanettene mer ensrettet slik at de i dag vanligvis bruker samsvarende nettverkslag, nettverksprotokoller og annet - noe som gjør at man vanligvis ikke trenger å bygge om datamaskinen, eller legge andre nettverksprotokoller inn på den, hvis man skal flytte den fra ett lokalt nettverk til et annet.

Det er også vanlig med såkalte LAN-party