Klient-tjener arkitektur

Fra IT2
Hopp til: navigasjon, søk

En arkitektur der dataene lagres på en dedikert maskin (tjener) mens behandlingen av dem kan skje på flere mindre maskiner (Klienter) som er koblet opp mot tjeneren. Fordelen er at tjeneren ikke belastes mer enn nødvendig, og at dataene kan manipuleres på ulike måter hos de ulike klientene, og gjerne presenteres på en brukervennlig måte, f.eks. via et grafisk brukergrensesnitt på klienten (f.esk. Windows).

SMTP Klient-tjener arkitektur

Et godt eksempel på Klient tjener arkitektur er SMTP. Står for Simpel Mail Transfer Protocol og er en standard på hvordan mail skal sendes over et nettverk. Mailen blir sendt fra en klient til en webtjener, tar så rollen som klient som videresender mailen til en annen tjener som igjen sørger for at mottakeren av mailen kan åpne denne i sin klient.

Nettside Klient-tjener arkitektur

Åpner du en webleser er dette din klient, du skriver inn en adresse i adresselinjen og forventer å bli tatt til siden du skrev inn. Tjeneren i dette tilfelle er webserveren du skriver inn adressen til. Denne serveren svarer deg med å sende deg siden tilbake som du spurte etter i adresselinjen din.

Kilde

Dataleksikon Leksjon 1 i Datakommunikasjon