Klient

Fra IT2
Hopp til: navigasjon, søk

En klient er en applikasjon som kobler opp mot en tjener via et nettverk. Deretter henter den ned ressurser fra tjeneren (serveren). Begrepet ble først brukt på apparater som ikke hadde muligheten til å kjøre egne selvstendige applikasjoner, men kunne interagere med andre maskiner via et nettverk.


Klient-tjener-modellen brukes fremdeles i dag på Internett, der brukerne kan koble til en tjeneste som opererer på et eksternt system via Internett protokollpakker. Weblesere er klienter som kobler til webservere og henter websider for visning. De fleste bruker e-post klienter til å hente e-post fra internett leverandørens epostlagrings servere. Online chat bruker en rekke klienter, som kan variere avhengig av chat-protokollen som brukes. Game klienter refererer vanligvis til spill med multiplayer online mulighet for datamaskinen.


Et eksempel er at gjennom Internett kan en bruker koble opp en tjeneste som kjører på et fjernsystem gjennom IP.


Nettlesere er klienter som kobler til webservere for å hente nettsider og vise dem fram. Nettlesere kan også blant annet koble til en FTP-tjener og laste ned/opp filer. Nettprat har svært mange ulike klienter, som igjen har svært mange ulike protokoller


Typer

Tykke klienter

Tykke klienter er vanlige datamaskiner. Den bruker sin egen prosessorkraft, egne applikasjoner og egen lagringskapasitet.

Tynnklient

En tynnklient er en datamaskin med minimal kraft. Den bruker tjenerens ressurser og presenterer det for brukeren.

Hybrid klient

Hybride klienter er datamaskiner som bruker sin egen prosessorkraft, men som bruker en tjener for lagring.