KDE

Fra IT2
Hopp til: navigasjon, søk
KDE logoen
Skrivebordmiljøet

KDE (K Desktop Enviroment) er et skrivebordsmiljø og en fri utviklingsplattform bygd på norske Trolltechs programvarebibliotek ”Qt”. KDE kjører på de fleste UNIX-plattformer, inkludert Linux, BSD og Solaris. KDE kan også kjøres på MAC OS X ved hjelp av X Windows System(X11.app) og i Windows med programmet Cygwin. K-en i KDE stod opprinnelig for Kool(C var allerede i bruk), men i dag blir det bare sagt at det er pga bokstaven som er før L, i Linux(og Lars). Prosjektets maskot kan også nevnes, og er en grønn drage med navnet Konqi. Prøv å finne Konqi i din linuxdistro, og legg inn bilde her(om du er først vel og merke).


Historie

KDE ble grunnlagt i 1996 av en student på Universitet i Tübingen(Tyskland). Naturlig nok syntes han datidens grafiske miljøer i UNIX var altfor dårlige. Blant problemene var at ingen programmer så ut som andre eller fungerte noe særlig med andre programmer. Han foreslo å lage noe som ikke bare var en samling med programmer, men som samtidlig var et skrivebordsmiljø, hvor brukerne kunne forvente at de ulike delene hadde utseende og funksjonalitet som lot seg kjenne igjen ved grensesnittet. Han ville også at det skulle være enklere å bruke – et av problemene hans var at kjæresten ikke kunne bruke UNIX-maskina (kjerring? Negativt?). Disse problemene ble tatt opp i et Usenet-innlegg, ble sendt over flere nyhetsgrupper, derav mye interesse, og da ble KDE-prosjektet startet. Han valgte å bruke Qt for KDE-prosjektet. I 1997 ble GNU-prosjektet bekymret for lisenseringsproblemer med Qt, som førte til at GNOME ble startet av en spansk kar. Qt ble senere re-lisensiert for å tilby en GNU GPL-lisens som et alternativ. GPL på et bibliotek krever at alle programmene som bruker dette er GPL-lisensiert , derav mange ufrie programmer ikke kan linkes til KDEs biblioteker. Både KDE og GNOME er i dag del av Freedesktop.org-prosjektet – et forsøk på å standardisere skrivebordet for UNIX, slik at de forskjellige skrivebordsmiljøene kan samvirke.


Organisering

Som mange andre frie programmer er KDE først og fremst bygd via dugnad, selv om store firmaer, som Novell, Trolltech og MandrakeSoft har ansatte som jobber med KDE. Ved at det er så mange som bidrar til KDE-prosjektet gjennom utvikling, oversetting, grafikk, etc. er organisasjonene temmelig kompleks. De problemer som oppstår er som regel et diskusjonstema på et stort antall epost-lister. Viktige avgjørelser som slippdato og inkludering av ny programvare skjer hos hovedutviklere som ligger på "KDE-Core-Devel"-lista, dette er dem som har lang fartstid i prosjektet og som har bidratt mye fra før. Avgjørelsene tas som sagt ikke ved formelle avstemninger, men via epost-listene. Brukerne bor ikke på en spesifikt sted, de er over hele verden, men prosjektet har sterke røtter i Tyskland. Webserverne står på Türbingen, og Kaiserslautern, en tysk velferdsorganisasjon eier varemerket KDE og KDE-konferanser finner som regel sted i Tyskland.


Viktige KDE-apps

  • Konqueror – nettleser og filbehandler
  • KMail – e-postleser
  • Kontact – integrering av ulike gruppevareløsninger som KMail, Knode(nyhetsleser) osv.
  • Kopete – IM-klient
  • KOffice – kontorprogramvare
  • KDevelop – utviklingsverktøy
http://www.kde.org/