IP

Fra IT2
Hopp til: navigasjon, søk

IP er en forkortelse for Internet Protocol. IP er en forbindelsesløs og upålitelig pakkeleveringstjeneste som er grunnsteinen i IP-protokollsettet. Det mest kjente IP-nettverket er Internett.

Med upålitelig menes at det er ingen garantier for at en IP-pakke kommer frem. En årsak til at en IP-pakke ikke kommer frem kan være at en ruter går tom for bufferlager og må kaste pakker. Konfigurasjonsfeil på rutere kan også føre til pakketap, bl.a. hvis feilen forårsaker en loop.

Med forbindelsesløs menes at hver enkelt IP-pakke behandles uavhengig, IP lager ingen tilstand til strømmene av pakker. Dette fører til at pakker kan komme ut av rekkefølge til mottakeren. Hvis det er ønskelig med pålitelighet og at pakker skal bli levert til mottakerapplikasjonen i rekkefølge, benyttes en pålitelig transportlagsprotokoll som TCP.

En IP-adresse er en unikt tildelt adresse alle enheter som kobler seg til Internett får, det blir på en måte adressen din på Internett, slik at når du gjør en forespørsel kommer den fram dit den skal, og svaret tilbake til riktig avsender. Vanskelig å sende brev via posten også, uten å merke hvor sendingen skal. Alle IP-adresser på feks Internett må være unike. I dag er IPv4 det mest brukte, men grunnet for få IP-adresser er man i ferd med å bli nødt til å gå over til IPv6 .