IBM

Fra IT2
Hopp til: navigasjon, søk
IBM logo

International Business Machines (forkortelse: IBM) er en amerikansk teknologibedrift med hovedkontor i Armonk, New York, USA.


Med rundt 400 000 ansatte og inntekter på over 100 milliarder dollar i 2008 er IBM en av verdens største og eldste teknologibedrifter. Bare NCR er eldre. IBM har forskning og utviklingsavdelinger over hele verden og forskningssentre i Austin, Beijing, Delhi, Cambridge (Massachusetts), Haifa, New York, San Jose (California), Tokyo og Zürich. IBM har over 564 000 aksjonærer.

Bedriften produserer i nesten alle markedssegmentene innen program- og maskinvare, og er i tillegg verdens desidert største leverandør av IT-tjenester (dette utgjør over 50 % av inntektene). IBM var verdens tredje største PC-leverandør da de i desember 2004 solgte denne del av virksomheten til det kinesiske selskapet Lenovo.

På grunn av størrelsen og den blå logoen er firmaet også kjent som Big Blue.

Historie

IBMs historie begynte flere tiår før utviklingen av datamaskinen – før den tid produserte man hullkortmaskiner. Opprinnelig het virksomheten Computing Tabulating Recording Corporation (CTR), som ble opprettet som et aksjeselskap 15. juni 1911 i Binghamton, New York. Denne virksomheten var en fusjon mellom Tabulating Machine Corporation, Computing Scale Corporation og International Time Recording Company. Direktøren for Tabulating Machine Corporation var den gang Herman Hollerith. Thomas J. Watson Sr., som grunnla IBM, ble direktør for CTR i 1914 og administrerende direktør i 1915. 14. februar 1924 endret CTR navn til International Business Machines Corporation (IBM).

Virksomhetene som ble fusjonert under CTR-navnet, fremstilte et bredt utvalg av produkter, blant annet tidsstyringssystemer, vekter, automatiske kjøttskjærere, og viktigst av alt for utviklingen av datamaskinen, hullkortutstyr. Etter hvert fokuserte CTR utelukkende på hullkortutstyr, og innstilte sine øvrige aktiviteter.

Omstillingen på 1990-tallet

Etter å ha vært ledende i årtier, snublet IBM inn i 1990-tallet. Kvalitetsforskjellen overfor konkurrentenes produkter ble redusert, og selskapets høyere priser lot seg vanskelig forsvare. Fra 1991 til 1993 registrerte IBM tap på US$ 16 milliarder. Aksjemarkedet presset selskapet til å kvitte seg med undervirksomheter, og børsverdien raste nedover.[1]

Den 1. april 1993 ble Louis V. Gerstner, Jr. administrerende direktør i IBM. Han solgte hovedkvarteret i New York, og gjennomførte en kritisk studie av hele organisasjonen. IBM var for ukritisk til hva som ble utvikelt og solgt, og kulturen var for innadskuende.[2] Gerstner endret fokus radikalt ved å sette kundene og deres behov i fokus. Gerstner endret IBM totalt fra å være en produktfokusert bedrift, til å bli kunde- og løsningsorientert. Mot slutten av 1990-tallet begynte IBM igjen å levere gode resultater.

Gerstner innførte bonusordninger som baserte seg på det helhetlig resultatet av organisasjonen. Tidligere hadde ordningene kun tatt utgangspunkt i hvordan den enkelte avdeling gjorde det, helt uavhengig av total resultat. På den måten ble kulturen under Gerstner mer samlet om et helhetlig IBM. Kulturen i IBM ble nå basert på å levere det kunden vil ha.

Diverse fakta

Selv om IBM ikke oppfant PCen, ble deres arkitektur, som er blitt kopiert fra deres opprinnelige 1981-design (som var avhengig av tredjepartskomponenter), industristandarden innen dataverden. Microsoft og Intel ble monopol-leverandører av henholdsvis operativsystemer og prosessorer, to av nøkkelkomponentene i disse datamaskinene. 19. januar 1993 offentliggjorde IBM et underskudd på 4,97 milliarder dollar i 1992, noe som den gangen var det største underskuddet i noen amerikansk bedrift noensinne. IBMs logo ble designet av Paul Rand. Louis V. Gerstner, Jr. var styreformann og administrerende direktør for IBM fra 1. april 1993 til 29. januar 2002, da Samuel J. Palmisano ble valgt som ny administrerende direktør.