Hovedkort

Fra IT2
Hopp til: navigasjon, søk
Hovedkort ASUS P4P800-E Deluxe

Et hovedkort er en datamaskins viktigste kretskort. Nesten alle komponenter vi bruker i en datamaskin kobles til et hovedkortet i datamaskinen. CPU er regnet som den viktigste enheten vi kobler til et hovedkort. Andre komponenter som kobles til kan være minne, skjermkort, harddisker, cdrom og floppy. Hovedkortet har også liggende BIOS som styrer oppstarten og konfigurasjon av hvordan vi skal benytte maskinvaren som er koblet til hovedkortet.

Historie

Før ankomsten av mikroprosessoren var en datamaskin som regel bygget i en stormaskin med komponenter koblet sammen med et bakpanel som besto av et sett slotter, koblet med ledninger, men kretskort ble snart standard praksis. CPU, minne og eksterne enheter ble innlosjert på individuelle kretskort som må plugges inn i bakpanelet.

I 1980 og 1990 ble det økonomisk å flytte et økende antall perifere funksjoner på hovedkortet. På slutten av 1980-tallet begynte hovedkortet å inkludere singel ICs (kalt Super I / O-chips) som støttet et sett med lav hastighet komponenter: tastatur, mus, diskettstasjon, serieporter, og parallelle porter. Som på slutten av 1990-tallet, støttet mange PC hovedkort et stort utvalg av lyd, video, lagring og nettverk funksjoner uten behov for noen utvidelseskort i det hele tatt, mer avanserte systemer for 3D-spill og datagrafikk beholdte vanligvis bare grafikkortet som en egen komponent.

Den tidlige pioneeren innen hovedkortproduksjon var Micronics, Mylex, AMI, DTK, Hauppauge, Orchid Technology, Elitegroup, DFI og en rekke Taiwan-baserte produsenter.

Formfaktorer

Formfaktor.jpg

Hovedkort kommer i mange forskjellige størrelser. De forskjellige størrelsene har egne forkortinger. Noen av disse er:

  • AT - Var standarden som ble brukt i de første personlige datamaskinene. Er så si ikke brukt nå lenger.
  • ATX(Advanced Technology Extended) - Den mest brukte formfaktoren i dagens stasjonere datamaskiner til sluttbruker formål. Et vanlig ATX kort måler 305mm x 244mm. Mange kabinett som tar ATX-kort tar også microATX. Det finnes også en utvidet versjon kalt EATX.
  • MicroATX - Ofte kalt µATX eller mATX. Er en mindre variant av ATX. Vanlige mål er 244 mm x 244 mm.
  • LPX (Low Profile eXtension) - Ble mye brukt på 1990 tallet og egnet seg bvra til liggende maskiner med skjerm på toppen. Vanlige mål er 330mm × 229mm.
  • BTX (Balanced Technology Extended) - Utgitt i 2005 av Intel. Ment som en erstatter for ATX, men har vist seg ikke bli en vanlig løsning, blant annet fordi Intel selv har kansellert produksjonen av sine produkter med den formfaktoren.

Det er mange flere formfaktorer som det ikke er skrevet om her. Mer informajon om de forskjellige formfaktorene kan man finne her.

Prosessorspor

Alle hovedkort benytter en prosessor for å utføre arbeid. Sporet denne sitter i, engelsk *socket*, varierer mellom hver produsent av prosessorer og hvilken generasjon eller type prosessor som benyttes. Hver enkelt prosessor passer kun inn i en type spor, og kan ikke benyttes i andre typer spor. Noen få hovedkort har plass til flere prosessorer og har derfor flere prosessorspor. Disse er da av samme type. Praktisk talt alle hovedkort som har plass til to prosessorer, er til tjenerbruk (også kalt servere). I den siste tiden har slike hovedkort blitt utdanket ettersom flerkjerneprosessorer har trådt inn på markedet og fjernet slike hovedkort fra det vanlige tjernermarkedet.

Skjermkortspor

De fleste hovedkort har et dedikert spor til skjermkortet. I den tidligere dataalder kunne prosessoren takle oppgaver for bildevisning. I den nyere dataalder har dette blitt umulig for prosessoren ettersom oppgavene blir for store. Dermed har datamaskiner fått egne skjermprosessorer som er montert i skjermkort, på engelsk GPU. Nesten alle hovedkort utenom de til tjenerbruk har et slikt om det ikke har et integrert skjermkort.

De meste vanlige sporene for tilkobling er

  • PCI-Express - det mest vanlige nå, finnes i 1.0 og 2.0 verisjoner
  • AGP - Finnes i eldre PC-er. Standarden dør ut nå til fordel for PCI-Express.