Hjelp

Fra IT2
Hopp til: navigasjon, søk
Redigering av artikkel.


Før du starter: Supertrikset


Introduksjon

Som hjelp til å komme igang med bruk av wikien har vi samlet noen tips som kan være lure å få med seg.

Alle som skal bruke wikien må først registrere seg, slik at det er mulig for oss å se at alle deltar.

De viktigste momentene i wikien er å søke etter og lese artikler, redigere artikler, diskutere artikler og se historikk om artikler.

Det finnes også mer avanserte muligheter, slik som å overvåke artikler og laste opp bilder.


Opprette ny artikkel

For å opprette en ny artikkel skriver du inn navnet på artikkelen bak index.php/ sist i adressefeltet. f.eks. http://wiki.aitel.hist.no/it2/index.php/Min Nye Artikel


Redigere artikler

For å redigere på en artikkel trykker man på "Rediger" ("Edit") i menylinjen over artikkelteksten. Man kommer da inn i et redigeringsverktøy hvor man kan skrive inn ren tekst, samt bruke en del spesielle koder for å legge inn lenker, formattere teksten m.m.

Triks: For å lære deg hvilke koder som kan brukes er det et godt tips å prøve å redigere på akkurat denne siden - da får du se alle teknikkene som er brukt her.

Du oppdager kanskje at denne artikkelen har innholdsfortegnelse. Hva er koden for den? Poenget er at her er det så mange overskrifter (angitt i koden med

   == Overskrift her ==

at wiki-motoren automatisk genererer innholdsfortegnelse. Dersom det er bare 2-3 overskrifter, er det ikke nødvendig med innholdsfortegnelse, mens flere overskrifter lager innhold automatisk. Dette kan for øvrig overstyres.

En kan også sette inn tabeller, nummererte og unummererte lister, fet og kursiv skrift, og en hel rekke andre ting.


Lage lenker

Dersom du skal lage lenker, kan du bruke koden

  [[Artikkelnavn]] 

og det blir da laget en lenke til siden som heter "Artikkelnavn". Dersom denne ikke eksisterer fra før, blir lenken rød, og du eller andre kan lage innholdet.

Du oppdager fort at når du lager en lenke, så blir lenkenavnet en del av URL-en (adressen) til siden. Hva om du vil lenke til "her er et godt eksempel" men har lyst til at siden skal hete (eller vet at siden heter) for eksempel "EtGodtEksempel"... Hvordan gjøres det? Du kan rett og slett bruke formen

  [[EtGodtEksempel|her er et godt eksempel]]

Eksterne lenker vises med en liten pil-opp-i-en-firkant etter lenken. For å få eksterne lenker, bruk en klamme:

  [http://www.aitel.hist.no]


Diskutere artikler

I mange tilfeller vil det ikke være naturlig å gjøre endringer direkte i en artikkel. Dette kan være fordi man er usikker på hva som er riktig, det kan være uenighet om hva som er riktig, eller andre ting. For hver artikkel eksisterer det en diskusjonsside (se menylinjen over artikkelen) hvor denne type ting kan tas opp. Finn gjerne artikler på Wikipedia og se hvordan diskusjonssiden er brukt der.


Se historikken til artikler

Wikien husker alt som blir gjort. Hver minste endring logges og knyttes til den som har utført endringen. Man kan se hvordan artikler har utviklet seg og se forskjellen mellom revisjoner. Historikkfunksjonen finner du som et valg i menyen over artikkelteksten.


Overvåke artikler

For å gjør det enklere å følge med på endringer i artikler man er spesielt interessert i, har wikien en funksjon hvor man kan be om å få utvalgte artikler overvåket. Klikk på "Overvåk" ("Watch") i menylinjen over artikkelen du vil overvåke og den legges i din personlige liste over overvåkede artikler. Som du ser i din personlige menylinje oppe i høyre hjørne er det en lenke til en side over artiklene du overvåker hvor du kan gå inn for å se siste endringer.


Laste opp bilder

Trykk her for å laste opp bilder. Du kan også velge lenken "Last opp bilder" i menyen til venstre. Husk å gi bildene et beskrivende navn og en beskrivende tekst, slik at det kan søkes på i etterkant. For å inkludere et bilde i en artikkel gjør du slik det er gjort med bildet øverst i denne artikkelen.


Bidra til at andre vil bidra

Når du skriver om noe, og vil lenke til ting du føler det er logisk å lenke til, kan du lage en lenke uten å måtte skrive innholdet i det du vil lenke til, selv (puh!) :-) Kortere fortalt kan du lenke til ting du mener andre bør ta fatt på, og dette er en av hemmelighetene til at wiki blir så vellykket: En oppfordrer med sine tomme lenker (Wanted pages) til at andre skal være med å videreutvikle wikien som sådan. Alle lenker som er røde, leder til tomme sider. Dersom du ser en rød lenke, og vil skrive om temaet, så er du først ute. Det er faktisk en kunst å klare å lage lenker som en ikke fyller med informasjon selv. For å lykkes med wiki, er det lurt å tenke aktivt gjennom hvilke "røde lenker" en kan plassere ut.


Slette sider?

Det er ikke mulig å slette sider fra en wiki. Administrator har slike rettigheter, men ingen andre. Vær derfor varsom med det du legger ut. En kan alltid endre informasjon i ettertid, men ved å gå tilbake i historikken, vil noen kunne finne den fram igjen.