Gentoo Linux

Fra IT2
Hopp til: navigasjon, søk
Gentoo.jpg

Gentoo Linux er en GNU/Linux-distribusjon som er designet med den hensikt å være modulert, portabelt, enkelt å vedlikeholde, fleksibel og optimalisert. Distribusjonen vokser stadig, og er kjent for et godt utviklermiljø. Gentoo er blant annet tilgjengelig til følgende plattformer: X86, Alpha, AMD64, PowerPC og UltraSparc.

Pakkestyreren Portage holder hele systemet oppdatert til enhver tid.

Gentoo og Portage har også blitt portet til andre operativsystemer i tillegg til GNU/Linux. Gentoo finnes allerede for Mac OS X, og det jobbes også med versjoner for BSD og OpenSolaris.

Pakkestyrer

Pakkestyringssystemet Portage er hjertet i Gentoo Linux. Dets funksjoner og enkle bruk har gjort det meget populært blant mange Linux-brukere. Portage har flere likheter med FreeBSDs Ports, og tilbyr fleksibilitet via USE-flagg, som setter egenskaper og støtte for programmer man installerer. Opprinnelig fungerte Portage ved å la verktøyet emerge kompilere alle pakkene fra kildekoden, men etter hvert som etterspørselen har økt, har det kommet flere ferdigpakkede binære pakker.

Verktøy for bygging av kjerne

Gentoo tilbyr flere måter å bygge kjernen på, og det er også utviklet et eget skript kalt genkernel, som automatisk oppdager hvilken maskinvare som er til stede i maskinen, og kompilerer kjernen deretter. Man kan vel å merke også gjøre denne jobben manuelt ved å laste ned den ønskede kildekoden via emerge og kompilere kjernen selv.