GUI

Fra IT2
Hopp til: navigasjon, søk

UNDER REDIGERING !!!!

GNOME 2.28
KDE 4
Xfce
Windowlab
Openbox
Enlightenment

Et grafisk brukergrensesnitt (GUI, eng. Graphical User Interface) er et brukergrensesnitt for dataprogrammer som i motsetning til shell-applikasjoner ikke består av en rekke kommandoer, derimot at brukeren ved hjelp av en mus klikker på forskjellige knapper, tekstbokser og informasjonsfelt for å få ting gjort. Det kan også betjenes med hurtigtaster, som også ofte er standard. Det første grafiske brukergrensesnittet ble laget av forskerne ved Xerox PARC. Sjefene i Xerox forsto ikke hva man kunne bruke det til så de ga ideen bort til Apple. Senere plukket Microsoft også opp ideen.

Man kan se på et grafisk brukergrensesnitt som en kobling mellom brukeren og programmet som kjører. Det viser mulighetene ved hjelp av ikoner, vinduer og lignende hjelpemidler og det gir beskjed videre til programmet hva du har valgt og hva den skal utføre. De fleste operativsystemene vi har i dag støtter slike grafiske løsninger og det er nesten en selvfølge i Windows og Mac.

Skrivebordsmiljø

GUI blir ofte forbundet til skrivebordmiljøene vi ser i de ulike operativsystemene. Her får du en oversikt over noen forskjellige skrivebordmiljøer og noen kommentarer til de og bilder.

  • GNOME - Utbredt skrivebordmiljø utviklet av to programmere fra Mexico. Mest kjent fra at det kommer som standard i Ubuntu.
  • KDE - Utbredt skrivebordmiljø som kommer standard med Kubuntu
  • Xfce - Er er lettvekts skrivebordmiljø som blant annet følger som standard i Xubuntu
  • Windowlab - Er et lite og lett miljø for Unix systemer inkludert GNU/Linux.
  • Openbox - Stammer fra Blackbox og har som prinsipp og være et lettvekts miljø. Skrevet i C.
  • Enlightenment - Tilbyr avanserte grafiske løsninger som gjør at den blir regnet som egnet til EyeCandy.

GUI historie

PARC user interface var en av de første GUI løsnigene og hadde WIMP (Windows, Icons, Menus and Pointing device) tilgjengelig for sine sluttbrukere. Den første GUI fokuserte datamaskinen var Xerox 8010 Star Information System som kom i 1981. Apple Lisa er en annen PC som tilbød et GUI miljø til sine brukere og kom i 1983. Etter at de første datamaskinene med GUI så ble det bare mer og mer vanlig og levere datamaskiner med ferdig installerte system som hadde GUI. Det er jo ikke å komme bort i fra at Windows var de første som virkelig slo igjennom til massene med sine GUI-miljø. GUI har vært en viktig med tanke på at datamaskiner har blitt et verktøy som brukes av nesten alle i dagens samfunn. GUI fjernet behovet for og være en "datanerd" for og kunne bruke en datamaskin.