GNOME

Fra IT2
Hopp til: navigasjon, søk
Bilde av skrivebordmiljøet GNOME v2.28
Bilde av skrivebordmiljøet GNOME v2.28

GNOME er et fritt skrivebordsmiljø. Dette skrivebordsmiljøet kjøres på de fleste UNIX-plattformer, i tillegg til Linux, BSD og Solaris. GNOME er gitt ut under GNU GPL-lisensen. Utviklet av to mexicanere ved navn Miguel de Icaza og Federico Mena. GNOME har utviklet seg til og bli et stort internasjonalt prosjekt og det er nå mange bidragsytere til kildekoden.

Mål

I henhold til GNOME sin egen side.

  • Prosjektet skal tilby to ting.
    • En er å tilby et skrivebordmiljø som er innovativ og brukervennlig for brukere.
    • Tilby et rammeverk som det kan utvikles programvare til.
  • GNOME skal legge stor vekt på [KISS] prinsippet og ut i fra dette satser på stabilitet, fleksibilitet og et enkelt grensesnitt.

Bruk og videre utvikling

GNOME har utviklet seg og blitt en av to mest brukte skrivebordmiljøene for Linux distribusjoner. Sammen med [KDE] er den representert på de kjente distroer som Ubuntu, Fedora, Suse, Debian. GNOME har vært en viktig brikke i å gjøre Linux mer folkelig ovenfor det som før ville vært Windows brukere.

Fremtiden ser lys ut for skrivebordmiljøet og det har blitt annonsert en 3.0 versjon som skal ha store endringer i seg. Den er forventet og bli sluppet rundt september 2010.


Historie

GNOME-prosjektet ble annonsert i august 1997. En årsak til dette var at KDE, utgitt i 1996, brukte programvarebiblioteket Qt, som var under en kommersiell lisens og en delvis fri lisens kjent som QPL. På grunn av dette, startet utviklingen av GNOME som ble basert på programvarebiblioteket GTK+, et programvarebibliotek som originalt var utviklet for GIMP, et bilbebehandlingsprogram.

Qt-biblioteket er i dag under en kommersiell lisens og de frie lisensene GPL og LGPL.

Virkemåte

GNOME bruker følgende teknologier: X vindusystem, GTK+ for grafiske komponenter, CORBA (i den egne ORB:en, objekthantereren ORBit), XFT for kantutjevning av tekst, TrueType gjennom FreeType-programbiblioteket, Unicode.

GNOME finnes på 166 språk, blant andre norsk, svensk, dansk og finsk. Det støtter tekst som går fra høyre til venstre.

GNOME fokuserer på å være et så brukervennlig miljø som mulig og det finnes dokumenter som spesifiserer hvordan programmer skal skrives for å integreres ordentlig i brukermiljøet. Tilgjengelighet for funksjonshemmede står også i fokus.

Navn

GNOME står for GNU Network Object Model Environment.

Vanlige GNOME-programmer

Prosjektstruktur

Som med de fleste fri programvare prosjekter, er GNOME prosjektet løst ledet. Diskusjoner rundt GNOME og utviklingen skjer gjennom GNOME sine mailing lists.

I 2000 ble GNOME Foundation opprettet for å arbeide med administrative oppgaver, pressemeldinger, og å være et kontakt-punkt for selskaper som ønsker å delta i utviklingen av GNOME. Organisasjonen er ikke involvert direkte i tekniske diskusjoner, men koordinerer utgivelser og bestemmer hvilke prosjekter som skal være en del av GNOME. Medlemskap er åpen for alle som har bidratt med noe til prosjektet. Medlemmer av organisasjonen velger hver November nye styreledere, og kandidatene må være medlemmer av organisasjonen.

Utviklere og brukere av GNOME møtes hvert år i et møte (GUADEC) for å diskutere nåværende situasjon av prosjektet og fremtidens retning.

Underprosjekter

GNOME er bygd opp av flere ulike prosjekter, blant annet:

  • GVFS
  • GNOME Translation Project
  • GTK+