Filsikkerhet

Fra IT2
Hopp til: navigasjon, søk

Filsikkerhet er meget viktig og utbredt i lokalnettverk. Funksjonen å dele ressurser er en viktig del av et lokalnettverk. På for eksempel en filtjener kan fellesfiler og private filer lagres av brukerne. Dette gjøres mulig ved at rettigheter knyttes til filene. Dette gjøres forskjellig i de operativsystemene som eksisterer, og derfor skal prinsippet bak dette forklarer her.

Filer og kataloger har en eller flere eiere og rettigheter tilknyttet hver eier. Rettigheter i denne forbindelsen kan være lese/kjøring av en fil, skrive til en fil, opprette filer i en katalog, sletting av filer og administratorrettigheter. Gir en rettigheter til en bestemt katalog vil dette normal gjelde underkataloger også. Slike rettigheter gis som regel til enkelte brukere eller grupper. En gruppe er da altså en samlig av brukere som for eksempel studenter på et skolenettverk.

Både filer og kataloger kan ha flere eiere med forskjellige rettigheter. For eksempel kan det være en katalog hvor noen bare skal kunne lese det som er det mens andre skal ha muligheten til å endre innholdet i katalogen.