Feiltoleranse

Fra IT2
Hopp til: navigasjon, søk

Feiltoleranse er et meget viktig område i teorien om lokalnettverkets operativsystem. Det er spesielt to faktorer som gjør denne så viktig:

  • Bedrifter er svært anhengig av sine nettverk. Dersom en bedrift blir uten lokalnettverket over lang tid (dette kan være fra timer til dager, kommer an på hva slags bedrift) vil det får konsekvenser som kan føre til store økonomiske tap. Dette kan være flere hundre tusen kroner i løpet av én time, hvor det jobber 100-200 brukere i gjennomsnitt på dette nettverket.
  • Nettverk inneholder også mye sensitiv informasjon, og man forstår da at dette er noe man ikke ønsker skal gå tapt. Konsekvensene kan rettes med en riktig strategi av sikkerhetskopiering, men også feiltoleranse spiller inn her.

Du forstår nok nå at feiltoleranse kan defineres som evnen et lokalnettverk har til å være operativ selv om alvorlige feil skjer. Når man snakker om feiltoleranse sier man ikke at ”våres nettverk har feiltoleranse”, men man sier at man har god eller dårlig feiltoleranse. Når man snakker om operativ, så kan dette variere stort. Om slike ting skjer hvor nettverket er nede, i hvor stor del ønsker man at brukerne skal legge merke til dette. Her kan man kreve at brukerne ikke skal merke en eneste ting eller om at data ikke skal gå tapt. Hva bedriftene anser som alvorlige feil varierer også. Dersom en disk krasjer vil noen definere dette som en alvorlig feil. Andre kan definere hovedkort i tjenermaskinen eller prosessor som en alvorlig feil som nettverket skal tåle, uten at brukerne merker noe av det.


Forskjellige typer feiltoleranse