Fedora

Fra IT2
Hopp til: navigasjon, søk
Fedora.jpg

Fedora er en fri versjon av Linux distroen Red Hat Enterprise Linux (RHEL). Fedora ble startet av Red Hat selv for å gi datainteresserte et fritt og gratis alternativ. Fedora oppdateres til ny versjon en til to ganger i året, så om man ønsker en Red Hat-distribusjon som skjeldnere oppdateres bør man holde seg til RHEL, som kun baseres på stabil programvare. Fedora-utviklet programvare blir også etter hvert integrert i RHEL.

Bruksområde

Som de fleste andre store Linux-distribusjoner, finnes Fedora i versjoner for 32-bit x86 og 64-bit x86 prosessorer. Fedora finnes også i en versjon som kjører på PowerPC.

Historie

Det er selskapet Red Hat som står bak distribusjonen Fedora Core. Opprinnelig het Red Hats distribusjon «Red Hat Linux». Sommeren 2002 lanserte de en ny kommersiell variant som heter «Red Hat Enterprise Linux». Dette var ingen stor suksess, blant annet fordi den kommersielle og frie (gratis) utgaven var for lik. Begge distribusjon ble utgitt av Red Hat. Sommeren 2004 bestemte de seg for å legge ned «Red Hat Linux» og lage en ny distribusjon som var mer åpen for påvirkning utenfra, og som hadde mye raskere oppdateringsfrekvens enn de tidligere distribusjonene. Det var en del og fram og tilbake om navn, samarbeidspartnere og hvordan man skulle «åpne opp» distribusjonen. Det endte med at man slo sammen gamle «Red Hat Linux» og Fedora Linux Project, som fikk navnet Fedora Project, som gir ut distribusjonen Fedora Core. I realiteten er imidlertid Fedora Core ganske lik «Red Hat Linux», da det meste av utvikling og avgjørelser fremdeles gjøres av Red Hat. Fedora Core danner også grunnlaget for «Red Hat Enterprise Linux», f.eks. er versjon 4 av «Red Hat Enterprise Linux» basert på «Fedora Core 3».

Fra og med versjon 7 har «Fedora Core» skiftet navn til Fedora.

Fordeler og ulemper

Fedora er et nybegynnervennlig Linux-operativsystem. For noen er det en ulempe at mye hjelp og bruksanvisninger bare finnes på engelsk.

Versjonene av Fedora har kort levetid. Dette er en ulempe for brukere som ønsker en «varig» distribusjon som vedlikeholdes med jevne mellomrom.

Den korte levetiden er også en fordel. Datamaskiner og deres tilbehør gjennomgår en stadig utvikling – nye prosessorer, nye minnetyper, nye skjermkort, og nye former for periferiutstyr. På grunn av sin korte levetid har versjonene av Fedora nyere programvare, og er bedre tilpasset nyere maskinvare enn distribusjoner som satser på stabilitet (f.eks Debian).

Pakkehåndtering

Linux-distribusjonen benytter seg av pakkesystemet Yellow dog Updater, Modified (YUM) for å installere og oppdatere pakkene sine.

Installasjon

Fedora lastest ned som en ISO-fil og kommer som en Live-CD eller en fullkommen installasjons-DVD. Fedoras enkle installasjon gjør at den er brukervennlig og kan lett installeres på en separat partisjon og kjøres i såkalt Dual-Boot med andre operativsystemer som feks. Windows 7. En full installasjon fra CDer eller DVD tar ca. 8 GB.

Versjoner

Fedoraversjoner.JPG


Fedoratimeline.JPG

Få tak i Fedora

Fedora kan lastes ned fra denne siden.

Lenker

Offisiell hjemmeside
Engelsk: Fedora på Wikipedia
Norsk: Fedora på Wikipedia