Driver

Fra IT2
Hopp til: navigasjon, søk

En driver er et program som fungerer som en tolk mellom et operativsystem og utstyrsenheter som er koblet til en datamaskin.

Typiske drivere er skjermkortdrivere, skriverdrivere, musedrivere, nettverkskortdrivere, for å nevne noen.

Etter hvert som en del maskinvare har blitt stadig vanligere, har de fått støtte i selve operativsystemene, slik at drivere for disse tingene ikke trengs. Men utviklingen av maskinvare står heller ikke stille, og det store mangfoldet av maskinvare som virker på forskjellige måter skaper samtaleproblemer med operativsystemene. Da er det vanlig at drivere følger med maskinvaren når den kjøpes. Fordi drivere må tilpasses hvert enkelt operativsystem, er det snarere unntaket enn regelen at maskinvareprodusenter lager drivere for alle aktuelle operativsystemer. Som regel blir det laget drivere til de kommersielle operativsystemene, det vil si til Windows, ofte også Macintosh.


Virkemåte

Når man kobler til en enhet til maskinen, trenger man et driverprogram for å kunne utføre operasjoner mot det utstyret man har koblet til maskinen. Driverprogrammet er spesiallaget for å kunne operere direkte mot maskinvaren, og driverne genererer koder som trengs for å styre maskinvaren. For hver utstyrsenhet som er koblet til datamaskinen, trenger man et driverprogram.

Bruker man f.eks. et skriveprogram og man benytter seg av å åpen en fil, vil programmet gi kommandoen til operativsystemet, operativsystemet sender kommandoen videre til utstyrsenheten gjennom driveren for den aktuelle enheten, som henter den aktuelle filen.

Problemer

Drivere må tilpasses hvert operativsystem, det vil si at har man en printer med kun drivere til operativsystem Windows XP, så er det ikke sikkert at man vil kunne bruke denne printeren i operativsystemet Windows 7.

Driverproblemet kan unngås ved å kjøpe maskinvare som fungerer uten drivere. Da følger det heller ikke med noen drivere. Hverken mus, nettverkskort eller flyttbare lagringsmedier skal egentlig trenge drivere for å virke, men enkelte produkter trenger det likevel. Hvis det følger med en CD med det butikken gjerne kaller "programvare" til maskinvaren du har kjøpt, er det en god sjanse for at den inneholder drivere. Hvis du er nødt til å installere programmer for å få maskinvaren din til å virke, kan du være sikker på at det dreier seg om drivere. Like sikker kan du være på at disse ikke virker hvis du har et annerledes operativsystem enn det maskinvareprodusenten trodde du skulle ha.

Noen skjermkortprodusenter, som Nvidia og ATI, lar linuxbrukere laste ned linuxdrivere til sine produkter via internett. Ikke alle maskinvareprodusenter har gitt lov til å integrere støtte for deres skjermkort i operativsystemer, slik mange linuxdistributører har ønsket. I dag er utviklerne av fri programvare de største pådriverne til å integrere driverfunksjoner i operativsystemene.


Applikasjoner

Drivere kan kommunisere med: