Diskkontroller

Fra IT2
Hopp til: navigasjon, søk

Diskkontrolleren (eller "harddisk controller") er en krets som gjør at CPU kan kommunisere med en harddisk, diskett eller annen type disk.

Tidlige diskkontrollere ble identifisert av deres lagre metoder og data-koding. De ble vanligvis gjennomført på et separat kontroller kort. Modified frequency modulation (MFM) kontrollere var den vanligste typen i små datamaskiner, som brukes til både diskett og harddisker. Run length limited (RLL) kontrollere brukte datakomprimering for å øke lagringskapasiteten med ca 50%. Priam opprettet en proprietær lagre algoritme som kunne doble diskens lagringkapasitet. Shugart Associates Systems Interface (SaSi) var en forgjenger til SCSI.

Moderne diskkontrollere er integrert i harddisken. For eksempel så har "SCSI disker" innebygget SCSI-kontrollere. Før de fleste SCSI-kontroller funksjonalitetene ble implementert i en enkelt brikke, ble de plassert i separate SCSI-kontrollere som koblet disker direkte til SCSI-bussen.

De vanligste typene av diskkontrollere er PATA (IDE) og Serial ATA for hjemmebruk. High-end disker bruker SCSI, Fibre Channel eller Serial Attached SCSI.