Diskdefragmentering

Fra IT2
Hopp til: navigasjon, søk

Diskdefragmentering Er en forhåndsinstallert applikasjon som følger med i Windows. Fra og med Windows Vista og nyere blir diskdefragmentering automatisk gjennomført fra tid til annen. Med eldre operativsystem fra Windows må dette gjøres manuelt.

Den kjente windows XP defragmenterings applikasjonen

Applikasjonen brukes til å stabilisere og opptimalisere diskhastigheten. Har man mye rot liggende på skrivebordet, kan det være en lur ide å foreta en diskfragmentering for å øke diskplassen. Diskdefragmentering gjøres ved at programmet rearrangerer filene, som ligger lagret på harddisken. Filen lagres dermed sammenhengende og det er det som er selve defragmenteringen. Hensikten er å forminske opplastningstiden og nedlastningstiden til og fra disken, ved å effektivisere arbeidet til lese/skrivehodet og overføringshastigheten vil også økes.

I noen tilfeller av diskfragmentering kan dette bidra til å øke diskplassen på harddsiken. Defragmentering har vært en del av diskoptimalisering siden diskoptimalisering stabiliserte seg i 1975. Få, utenom Norton (Symantec) og Microsoft, har tilgjengeliggjort defragmenteringsprogrammer separat fra andre optimaliseringsmetoder.

Windows 2000 og senere, har Diskdefragmentering følgende begrensninger: Defragmenterer ikke filer i papirkurven. Filer som er i bruk kan heller ikke defragmenteres. Kun en stasjon kan analyseres eller defragmenteres om gangen og kun ett vindu kan være åpent om gangen. Kun lokale stasjoner kan defragmenteres, nettverksplasseringer eller flyttbare medier er ikke støttet. GUI-versjonene før Windows Vista kan ikke planlegges. Kommandlinjeverktøyet siden Windows XP støtter derimot planlegging.

Begrensninger

I Windows 2000 og senere, har Diskdefragmentering følgende begrensninger:

  • Defragmenterer ikke filer i papirkurven. Filer som er i bruk kan heller ikke defragmenteres.
  • Kun en stasjon kan analyseres eller defragmenteres om gangen og kun ett vindu kan være åpent om gangen.
  • Kun lokale stasjoner kan defragmenteres, nettverksplasseringer eller flyttbare medier er ikke støttet.
  • GUI-versjonene før Windows Vista kan ikke planlegges. Kommandlinjeverktøyet sinden Windows XP støtter derimot planlegging.

I tillegg har Windows 2000-versjonen følgende begrensninger som ble fjernes i Windows XP:

  • Defragmentering av NTFS-volumer med klyngestørrelse større enn 4 kB er ikke mulig.
  • Det er ikke mulig å utføre finkornede flyttinger av ukomprimert NTFS-fildata. Å flytte en enkelt filklynge flytter også 4 kB-delen av filen som inneholder klyngen.
  • NTFS-metadata, slik som Master File Table (MTF), eller metadata som beskriver en mappes innhold blir ikke defragmentert.
  • EFS-krypterte filer defragmenteres ikke.