Diskadministrasjon

Fra IT2
Hopp til: navigasjon, søk

Diskadministrasjon

En harddisk

Denne delen av kjernen har ansvaret for å administrere ledig og brukt plass på disken. Når nye filer skal opprettes er det diskadministratoren som finner fram ledig plass på disken, hjulpet av det filsystemet disken er formatert med.

I et flerbrukersystem vil det alltid være mange samtidige forespørsler til disken. Disse forespørslene må organiseres og settes i kø, og betjenes en etter en. Denne oppgaven utføres av disk-scheduleren, som er en del av diskadministratoren. Her er det selvfølgelig mer logikk bak enn å ta forespørslene i den rekkefølgen de kommer; forespurt data kan jo finnes hvor som helst på harddisken, og i en typisk harddisk tar det "lang" tid (dette vil jo være en tid som baller på seg for hver fjerne forespørsel) for diskhodene å bevege seg fra å lese data i en del av disken til å lese i en helt annen.

Disk-hode

På grunn av dette har scheduleren gjerne i oppgave å omprioritere forespørslene som kommer inn basert på hvor diskhodene befinner seg for øyeblikket, slik at nærliggende data behandles først, noe som fører til en mye raskere opplevd hastighet.