Cisco

Fra IT2
Hopp til: navigasjon, søk

Cisco Systems Inc. er en av verdens ledende produsenter av nettverksutstyr. Cisco Systems produserer og selger sitt nettverksutstyr under fire merkenavn: Cisco, Linksys, WebEx og Scientific Atlanta. Hovedkontoret ligge i San Jose, California, USA, men det finnes avdelinger verden over - med nesten 65000 ansatte i 2009.Først produserte Cisco bare multiprotokoll rutere for bedrifter, men i dag finnes produktene i alle nettverk både offentlig og privat.

Cisco Systems Inc. ble startet i 1984 og var de første til å produsere rutere for kommunikasjon mellom nettverk.

Cisco logo.gif Navnet kommer fra siste delen av San Francisco og logoen skal representere Golden Gate.

Historie

Cisco Systems ble etablert 1984 av ekteparet Len Bosack og Sandy Lerner, to sivilingeniører fra Stanford University. Bosack og Lerner ble tvunget bort fra selskapet av risikoapitalister under selskapets sterke ekspansjon.

Cisco var blant de første til å selge lønnsomme rutere som støttet flere nettverksprotokoller. Da Internettprotokollen (IP) fikk gjennomslag, sank behovet for multiprotokoll rutere. I dag brukes Cisco's største rutere til å levere IP pakker og MPLS rammer.

I 1990 ble Cisco listet på Nasdaq børsen.

Cisco kjøpte opp en lang rekke selskaper, f.eks. Stratacom, og var blant de største oppkjøperne i bransjen. Under Internett boomen i 1999 overtok Cisco Cerent Corporation, som lå i Petaluma, California, for $7 milliarder. Flere av de oppkjøpte selskapene har utviklet seg til milliardindustri for Cisco, slik som LAN switching, Enterprise Voice over Internet Protocol (VOIP), og hjemmenettverk.

I slutten av mars 2000, under dot-com boomen, var Cisco et av verdens største selskaper med verdijustert egenkapital på mer enn $500 milliarder. I juli 2009 var markedskapitalen $108.03 milliarder.

Cisco har begynt å levere en rekke nye produkter som Ethernet switching, remote access, branch office routers, ATM networking, security og IP telefoni. I 2003 kjøpte Cisco Linksys som driver med computer networking hardware og ble en ledende IT-leverandør på hjemmemarkedet.

Cisco's første CEO var Bill Graves fra 1987 til 1988. I 1988, ble John Morgridge CEO, og ble etterfulgt i 1995 av John Chambers.