CSMA/CD

Fra IT2
Hopp til: navigasjon, søk

CSMA/CD (Carrier Sense Multiple Access with Collision Detection) er en protokoll i Ethernet som brukes til å detektere kollisjoner i et nettverk.

Simplifisert algoritme til CSMA/CD

Virkemåte

Før en enhet i et nettverk overfører data over en linje, tar CSMA/CD å sjekker om linjen er ledig. Er linjen ledig, kan overføringen starte. Er linjen opptatt, vil overføringen først starte når dataene i linjen har kommet til sin destinasjon.

  • Carrier Sense: enheten lytter på nettverket for å se om andre overfører data over nettverket. Om data ikke blir overført på nettverket, kan enheten starte å overføre.
  • Multiple Access: flere enheter benytter det samme nettverket. Så lenge det ikke er noe data under overføring på nettverket, kan man overføre data.
  • Collision Detection: hvis flere enheter ser at nettverket er ledig, og enhetene starter å overføre data på samme tidspunkt, så kan en kollisjon oppstå. CMSA/CD vil da detektere at en kollisjon har oppstått, som da vil sende ut et blokkeringssignal. Etter signalet vil enhetene på nettverket avslutte overføringene, og vil deretter vente en tilfeldig valgt tid før de prøver å sjekke om nettverket er ledig igjen. Antall kollisjoner vil stige med antall brukere på et nettverk, som igjen vil gjøre nettverket tregere.

Har man da et stort nettverk med mange brukere, så vil man få flere kollisjoner som igjen fører til enda flere kollisjoner som igjen fører til at nettverket kveles. Dette kan løses ved å segmentere nettverket, noe som vil si at man deler opp nettverket i mindre segmenter. Til dette kan man bruke svitsjer eller rutere til.