Bluetooth

Fra IT2
Hopp til: navigasjon, søk

Bluetooth eller blåtann er i utgangspunktet en standard ment for mobiltelefoner og andre håndholdte medier. Navnet er oppkalt etter den dansk/norske vikingkongen Harald Blåtann.

Hensikten med Bluetooth er å oppnå enkel kommunikasjon mellom nett-enheter, for eksempel mellom en mobiltelefon og et headset. Et av målene med bluetooth er å eliminere mange av de forskjellige kablene som kobler enheter sammen. Bluetooth bruker samme frekvensbånd som WLAN-teknologien spesifisert i IEEE 802.11b (dvs. 2,4GHZ-båndet), og den teoretiske kapasiteten er 1Mbps. Rekkevidden er i utgangspunktet begrenset til rundt 10 meter, men det fins en variant av standarden som kommuniserer opp til 100 meter.


Bluetooth finnes i dag i tre forskjellige energiklasser. Klasse 1, 2 og 3, som gir henholdsvis 100, 10 og 1 meter rekkevidde (klasse 2 er mest utbredt). Selve navnet Bluetooth kommer fra den danske vikingkongen Harald Blåtand av Danmark. Han er mest kjent som kongen som stoppet kampene mellom klaner fra Danmark, Sverige og Norge.

Bruk

Blåtann er en trådløs teknologi som bruker forholdsvis lite strøm sammenlignet med andre trådløse teknologier. Dermed passer blåtann spesielt godt i mobiltelefoner som har begrenset batterikapasitet. Å koble to blåtannenheter opp mot hverandre er som regel svært enkelt. Om du for eksempel vil sende et bilde fra en telefon til en annen, søker du frem mobilen til mottakeren og sender bildet med noen få tastetrykk. Som regel må du utveksle et passord mellom telefonene. Dette kan i de fleste tilfeller bestemmes selv. Det er også et krav at mottakertelefonen har blåtannfunksjonen slått på. Blåtann kan brukes til alt fra enkel filoverføring til direkte overføring av musikk. Det kreves imidlertid at enhetene har de såkalte blåtannprofilene som kreves til de forskjellige funksjonene. Å koble til et trådløst handsfree-sett fungerer på omtrent samme måte, bortsett fra at passordet som regel er satt på forhånd.